Deset dionica koje će Svjetsko prvenstvo ‘napumpati’

Dodajte komentar

Britanski Trustnet Direct, investicijska platforma za male ulagače, sastavio je popis deset velikih američkih kompanija koje bi trebale zaraditi na Svjetskom fudbalskom prvenstvu, na ovaj ili onaj način, prenosi MarketWatch.

1. Disney: Disney je vlasnik televizijske mreže ESPN, koja je za prava prenošenja prvenstava 2010. i 2014. godine platila sto miliona dolara. Gledanost fudbala je od 2006. do 2010. u SAD-u porasla 22 posto, a za prava na prvenstva 2018. i 2022. je konkurentski Fox platio čak 425 miliona dolara.

2. i 3. Ford i General Motors: Hyundai je sponzor turnira, ali će njegovi konkurenti pokušati preoteti marketinški prostor gdje god mogu, bez da igdje spomenu Svjetsko prvenstvo, smatraju u Trustnetu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

4. Nike: Nike je u sličnoj situaciji kao GM i Ford. Službeni sponzor Svjetskog prvenstva je Adidas, koji je napravio i loptu Brazuca, kojom se igra u Brazilu, ali najveći broj reprezentacija igra u dresovima Nikea, njih čak deset, više nego iko ranije. Adidasove dresove nosi devet reprezentacija. Uz to, Nike ima vrlo  uspješnu kampanju na socijalnim mrežama.

5. i 6. Twitter i Facebook: Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo nazvano je «najsocijalnijim događanjem ikada», i očekuje se da će imati veću prisutnost nego Zimske olimpijske igre u Sočiju, Olimpijada u Londonu 2012. Bilo to predviđanje tačno ili ne, preko 21 milion ljudi je na Facebooku ‘lajkovalo’ stranicu FIFA World Cup Brasil, a #Brasil2014 bio je jedan od hashtagova koji ima najveći trending u SAD-u u četvrtak.

7. Coca Cola: Kompanija koja proizvodi popularni gazirani sok jedan je do službenih sponzora Svjetskog prvenstva i «ako su napravili dobre kalkulacije, vrijednost marketinga trebala bi dati svoju dividendu», kažu analitičari Trustneta. Anketa iz maja pokazala je da će 62 posto američkih ljubitelja fudbala obratiti pažnju na sponzore svojeg omiljenog tima ili igrača. No, zbog nemira i socijalnih problema povezanih sa Svjetskim prvenstvom, Coca Cola će trebati biti pažljiva.

8. i 9. McDonald's i Visa: Obje kompanije su službeni sponzori, pa se očekuje kratkoročni skok prodaje i dugoročna dobrobit za dioničare. Repucom, kompanija za istraživanje marketinga u sportu objavila su kako tokom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. sponzori ostvarili preko četiri milijarde dolara prihoda.

10. Twenty-First Century Fox je kupio prava za sljedeća dva Svjetska nogometna prvenstva, u Rusiji i Kataru, i to za 425 miliona dolara, četiri puta više nego je Disneyjev ESPN platio za ovo i prethodno. Pitanje je hoće li prihodi od oglašavanja na ovom prvenstvu i rast interesa za nogomet opravdati toliko ulaganje, no teško je očekivati i da će cijena prava na prenose još toliko porasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *