Admiral Markets: Evropa se zadužuje po nikad jeftinijim uslovima!

Dodajte komentar

Na temelju smirivanja situacije u problematičnim ekonomijama Eurozone, te vrlo niske inflacije i spuštanja  referentnih kamatnih stopa od strane Evropske Centralne Banke, kamatne stope na obveznice zemalja  članica Eurozone pale su na najniže nivoe u istoriji.

Nije neuobičajeno da se Njemačka ili Holandija može zadužiti po vrlo povoljnim uslovima, no prošle sedmice su čak i kamatne stope na obveznice Španije pale ispod onih na obveznice SAD-a što znači da se Španija u tom trenutku mogla zadužiti jeftinije od SAD-a. To je jako neuobičajeno jer se do prije godinu dana smatralo da je bankrot Španije neizbježan a nezaposlenost je i danas na rekordno visokim nivoima.

Trenutni prinos na desetogodišnje obveznice: SAD (2,58%), Japan (0,59%), Švicarska (0,72%), Njemačka (1,36%), Britanija (2,74%), Francuska (1,72%), Španija (2,64%), Italija (2,76%), Grčka (5,67%).

Mnogi investitori i analitičari smatraju da je ova situacija neodrživa i da je samo pitanje vremena kada će se kamatne stope vratiti na prirodnije nivoe. Kada do toga dođe, ogromna količina kapitala će se iz eura početi prelijevati u američki dolar i ostale valute, što će vjerovatno doprinijeti slabljenju još uvijek prejakog eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Euro je prošle nedjelje oslabio dodatnih 1% a trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3533.

Ostali interesantni događaji prošlog tjedna su podizanje referentnih kamatnih stopa od strane novozelandske centralne banke sa 3 na 3,25% što je dovelo do dodatnog jačanja novozelandskog dolara i izjava guvernera britanske centralne banke da bi do podizanja kamatnih stopa u Britaniji moglo doći ranije nego tržišta očekuju. Obje vijesti su dovele do značajnog jačanja domaćih valuta ovih zemalja. Trenutni kurs NZD/USD iznosi 0,8678 i samo je 2% ispod najvišeg nivoa u istoriji dok je kurs GBP/USD dosegnuo nivo od 1,7000 što je najviši nivo u zadnjih 5 godina.

Za ovu sedmicu je ponovo najavljeno nekoliko događaja koji bi mogli uticati na vrijednost valuta a najznačajniji bi mogli biti konferencije za novinare američke, švajcarske i japanske centralne banke. Popis svih najavljenih vijesti i događaja pogledajte u ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

S obzirom na nove informacije, kakvo kretanja valuta očekivati idućih mjeseci?

Budući da je kamatnim stopama u Eurozoni ponestalo prostora za pad, samo je pitanje vremena kada će se kapital početi seliti izvan Eurozone što će vjerovatno dovesti do dodatnog pada vrijednosti eura.

Novozelandski dolar se ponovno približio rekordno visokoj vrijednosti na kojoj je novozelandska centralna banka nekoliko puta direktno intervenisala i oslabila ga, pa sadašnji nivo nije loš za prodaju ove valute i u očekivanju pada od 10-ak posto do kojeg bi moglo doći u idućih godinu dana.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (17.06.) u 18 sati na kojem će biti objašnjeno što je Forex i koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

Admiral Markets Team

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *