Grcima plate rastu od 2015.

Dodajte komentar

Plate u Grčkoj trebalo bi da počnu da rastu od iduće godine, dok će smanjenje doprinosa za socijalnu sigurnost od jula dovesti do pada troškova rada.

Centralna banka Grčke navodi da na putu ekonomskog oporavka Grčke stoje brojne neizvjesnosti i rizici, dodajući da nema mjesta za opuštanje, piše grčki list Katimerini.

Banka dodaje da je neophodno reorganizovati javni sektor, nastaviti sa fiskalnim prilagođavanjem i reformom proizvodnog modela da bi se osigurao dugoročan i održiv privredni rast. Podsticanje investiranja i izvoza dva su ključna faktora za postepeni privredni oporavak u 2014, napominje banka.

Banka Grčke potvrdila je svoju raniju procjenu da će recesija ove godine biti okončana, a bruto domaći prozivod uvećan 0,5 odsto, uz spor rast zaposlenosti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon smanjenja plata od 6,5 odsto iz 2013, ovogodišnji pad biće dosta niži, 1,5 odsto u ukupnoj ekonomiji i dva odsto u korporativnom sektoru. Prosječni troškovi po plati radnika biće sniženi tri odsto, zahvaljujući smanjenju doprinosa koje su poslodavci obavezni da uplaćuju od 2,9 odsto počev od jula.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *