EBRD Srbiji: Što prije privatizacija Telekoma, Aerodroma

Dodajte komentar

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Matteo Patrone kaže da ta banka nikako nije protiv izlaska Telekoma Srbija na berzu, ali smatraju da je toj kompaniji potreban strateški investitor.

Kako je naglasio, izlazak Telekoma na berzu ne isključuje i traženje strateškog partnera za tu kompaniju koji će imati značajnu “porciju” vlasničkog udjela.

On je kazao da su predstavnici EBRD već razgovarali sa premijerom Aleksandrom Vučićem o privatizaciji ne samo Telekoma, već različitih srpskih kompanija, a naročito Dunav osiguranja i Aerodroma Nikola Tesla.

Odluku u kom će se trenutku krenuti u privatizaciju tih kompanija, prema njegovim riječima, trebalo bi da donesu vlasti u Srbiji, ali je stav EBRD po tom pitanju – što prije to bolje, rekao je Patrone Tanjugu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima, EBRD je zainteresovana da učestvuje na više načina u privatizaciji, bilo kroz kupovinu udjela zajedno sa drugim investitorima, da finansira druge investitore koju bi kupili udio ili da obezbijedi finansiranje kompanije za dalje investicije.

Način na koji ćemo učestvovati će biti određen potrebama samog preduzeća kao i privatizacionim procesom. Pa, ako postoji potreba za prodajom udjela ili za finansiranjem akvizicije od strane drugih, otvoreni smo i za to, navodi Patrone.

On je podsjetio da ta banka već ima vlasničke udjele u 39 kompanija u Srbiji i oko 25 odsto u državnim bankama – Komercijalnoj i Čačanskoj. EBRD ima udio i u privatnim kompanijama, poput MK grupe, Viktorija grupe, Forma ideale.

Pravilo je, kaže, Patrone, da EBRD uvjek investira u manjinski paket akcija. Upitan da li učestvuju u odlučivanju, odgovara da su angažovani u korporativnom upravljanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *