Triglav za isplatu dividende izdvojio gotovo 39 miliona eura

Dodajte komentar

Na 39. redovnoj Skupštini akcionara Zavarovalnice Triglav je uprava akcionarima prezentovala rezultate poslovanja društva u 2013. godini. Akcionari su odlučili da se za dividende namijeni dio bilansne dobiti u visini 38.649.751,60 eura odnosno 1,70 eura bruto po akciji.Od strane skupštine akcionara, prihvaćen je izvještaj Zavarovalnice Triglav za poslovnu 2013. godinu, a za revizora u 2014. godini je imenovana revizorska kuća »ERNST & YOUNG, revizija“.

Na Skupštini Zavarovalnice Triglav su akcionari dali podršku suprotnom predlogu akcionara u vezi sa upotrebom bilansne dobiti za 2013. godinu, u visini 77.826.169,51 eura.Akcionari su potvrdili predlog da se za dividende namijeni dio bilansne dobiti u visini 38.649.751,60 eura odnosno 1,70 eura bruto po akciji.O preostalom dijelu bilansne dobiti, u iznosu 39.176.417,91 eura, odlučivaće akcionari u sledećim godinama.

Triglav grupa sa uspješnim poslovanjem u 2013. godini

Akcionari su se upoznali sa godišnjim izvještajima Zavarovalnice Triglav i Triglav grupe (u okviru koje posluje i crnogorsko Lovćen osiguranje A.D.) za poslovnu godinu 2013. Osiguravajuća grupa se i prošle godine uspješno suočavala sa zahtjevnim privrednim okolnostima u sedam država i na osam tržišta i dobro poslovala.Kao što je izjavio Andrej Slapar, predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav, društvo je održalo visoki nivo finansijske stabilnosti. Bonitetna ocjena ‘A-‘ renomiranih bonitetnih agencija je među najvišima u Sloveniji i regionu što nesumnjivo potvrđuje finansijsku stabilnost i moć najvećeg osiguravajućeg društva u Adria regionu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Triglav grupa je poslovnu godinu zaključila s neto poslovnim rezultatom u visini 69,9 miliona eura, što je za 27 posto iznad planirane vrijednosti.Tako je postigla 12 % prinos kapitala.Obim prikupljenih osiguravajućih premija u grupi je lani bio niži za 4 posto i iznosio je 900,9 miliona eura.Pritisak na obim prikupljenih premija su posledica opadanja privrednih aktivnosti i pada kupovne moći građana, što se vidjelo i u 2013. godini preko manjeg potraživanja osiguravajućih proizvoda.Zavarovalnica Triglav je s vodećim, skoro 31%, udjelom na slovenačkom tržištu zaključila poslovnu godinu s neto dobiti u visini 48,3 miliona evra, što je za 15 posto bolje od planirane.Kombinovani količnik matičnog društva je iznosio 85,3 posto i bio je za 7,1 postotnih tačaka bolji od planiranog.Skupljene premije u visini 605,8 miliona evra su bile niže od planiranih za 4 posto, bruto poslovni troškovi osiguravajuće djelatnosti bili su niži za 2 posto od planiranih, a u prošloj godini su bili niži od planiranog i fakturisani bruto iznosi šteta (za 9 posto).

Na stanje na tržištu Triglav grupa reguje oblikovanjem novih i obnavljanjem postojećih proizvoda, prilagođavanjem tržišne i prodajne politike, kao i akcijskim ponudama.»U Triglav grupi smo u zadnjem periodu učinili važne korake za djelimično ublažavanje pritisaka na premiju.U saglasnosti s obnovljenom strategijom koju smo oblikovali u prošloj godini i u buduće ćemo težiti za profitabilnošću i jednostavnošću poslovanja, koncentrisati se na klijenta, obezbjeđivati troškovnu učinkovitost poslovnih procesa, odgovarajuću kadrovsku strukturu, rast i profitabilnost na ključnim tržištima te efikasnost upravljanja svojim društvima.Na taj način ćemo aktivno nastojati da utvrdimo svoju ulogu na slovenačkom tržištu i jačati položaj na našim ciljnim tržištima te se i ubuduće razvijati kao centar osiguravajuće djelatnosti u ovom dijelu Evrope« izjavio je Andrej Slapar.

Ambiciozni planovi za 2014. godinu

U Triglav grupi za 2014. godinu planiraju 902,1 milion eura konsolidovane fakturisane bruto osiguravajuće premije, što je otprilike jednako kao u 2013. godini. Uz navedeno u društvu očekuju nešto povećano štetno događanje, čemu će usputno da prilagođavaju program reosiguravajuće zaštite.Konsolidovani bruto iznosi šteta bi mogli iznositi 668,5 miliona eura.U grupi se za 2014. godine planira neto dobit u iznosu 65,6 miliona eura.

Skupština prihvatila izvještaj za 2013. godinu i imenovanje revizora

Skupština akcionara je prihvatila izvještaj Zavarovalnice Triglav za poslovnu 2013 godinu. Pored toga je za revizora osiguravajućeg društva u poslovnoj 2014. godini imenovanovala revizorsku kuću »ERNST & YOUNG revizija“.

Usklađivanje djelatnosti i promjena statuta

Skupština akcionera je donjela i promjenu i dopunu člana 2. Statuta i to tako da se isti dopuni s djelatnošću poosiguranja i da se adekvatno promjeni red nabrajanja djelatnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *