Mali biznis: Velisavka Vuković, Mojkovac – prerada ljekovitog bilja

Dodajte komentar

U današnje vrijeme teško se baviti bilo kojim poslom, a pogotovu ženama sa sjevera, kazala je za „Dan” Velisavka Vuković koja se bavi otkupom, sakupljanjem i preradom ljekovitog bilja i pečurki i proizvodnjom domaćeg sapuna.

– Kada smo počeli da otkupljujemo i prerađujemo pečurke i ljekovito bilje na naš posao se gledalo sa prezirom. U to vrijeme sarađivalo se sa okruženjem i proizvodi su se mogli plasirati bez ograničenja. Sada je tržište dosta suženo – kazala je Vukovićeva koja svoj porodični biznis obavlja u kućnim uslovima na selu Kruševlje kod Mojkovca.

– U poslu nailazimo na mnogo administrativnih prepreka, koje su uslovljene neadekvatnim propisima. Osim toga problem su i finansije, ambalaža, pakovanje proizvoda, adekvatne prostorije i pribor – navela je Vukovićeva.

Ona je na ideju o razvijanju biznisa došla jer se njen muž više od 20 godina bavi sakupljanjem, otkupom i preradom pečuraka.

– Kako se poslednjih godina tržište smanjilo, došla sam na ideju da bih mogla preradom voća, povrća i ljekovitog bilja doprinijeti proširenju biznisa – saopštila je Vukovićeva.

Vukovićeva je po struci laborant, što joj je koristilo da, kako kaže, od ekološki čistih proizvoda počne proizvodnju raznih oblika sapuna za lice i tijelo prirodnih aroma.

– Nažalost, potrošači još ne shvataju koje su prednosti ekoloških sapuna ručne izrade, u odnosu na industrijske. Domaći sapun za njegu lica i tijela se pravi isključivo od prirodnih sastojaka kao što su med, kozje mlijeko, maslinovo ulje i slično – istakla je ona.

Profita, kako je kazala, zasad nema, već se uglavnom pokrivaju troškovi proizvodnje.

– Nadam se da će mi opštinska administracija izaći u susret, pa će biti i većeg profita i proizvodnje – poručila je Vukovićeva.

Njoj je ostalo još nekoliko godina do penzija, a kako kaže, teško je raditi više poslova istovremeno.

– Potreba da se popuni budžet, daje mi nadu da ću se potpuno posvetiti biznisu kada odem u penziju. Ljubav prema prirodi i zdravoj ishrani je motiv da nastavim raditi ovaj posao, ali još polako istražujem i usavršavam tehniku – kazala je Vukovićeva, koja proizvodi sapun na 900 metara nadmorske visine.

Sapun stiže do Porto Montenegra

Vukovićeva je svoje proizvode najprije prodavala na sajmovima voća i povrća, dok je sa proširenjem proizvodnje počela da ih plasira kroz maloprodajne objekte.

– Mnogo proizvoda prodajemo poznatim kupcima u okruženju. Pečurke plasiramo veleprodaji iz Pljevalja. Za sušeno ljekovite bilje, a posebno sapun tržišni potencijali su veliki, prije svega Biogradska gora, zatom lokalne turističke organizacije, Porto Montenegro i kozmetički prodajni objekti. Sapuna imamo dosta, ali nam problem predstavlja manjak prostora za sušenje u šta planiramo da investiramo – kazala je Vukovićeva i precizirala da dnevno proiozvode 100 komada sapuna.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *