Kako Putin planira da ojača Gasprom?

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin uvjeren je da bi ruski gasni gigant Gasprom lako prikupio novac na tržištu uz dugoročni energetski ugovor sa Kinom.

“Jedna od opcija jeste da se poveća kapital Gasproma. To je jedna od mogućih opcija uz korišćenje zlatnih i deviznih rezervi”, rekao je Putin novinarima i dodao da postoje i druge opcije.

Putin je istakao da postoji dogovor sa kineskim partnerima i o avansnom plaćanju.

“Razne opcije su moguće, kao što je povećanje državnog kapitala firme (giganta)”, dodao je ruski predsjednik, prenosi Itar Tas.

S druge strane Rojters navodi da je ideja ruskog predsjednika o velikom jačanju akcijskog kapitala Gasprom iznenadila bankare i energetsku industriju, dok su neki izrazili strahovanja da bi to dodatno moglo da napregne rusku privredu pogođenu sankcijama i podrije vrijednost rublje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Putin je prije tri dana iznio neočekivan predlog, nagovještavajući da bi dokapitalizacija državnog gasnog giganta mogala doći iz zlatnih i deviznih rezervi, navodi britanska agencija i dodaje da se kao mogući finansijski izvor pominje i fond za “crne dane” namijenjen za pokrivanje državnog penzionog deficita.

Sinoć je Putin obrazložio svoju ideju, rekavši da bi država mogla da kupi akcije Gasproma iz rezervi i dodao da je to samo jedan od nekoliko opcija.

Kremlj je odbio da saopšti više detalja o planu, ali analitičari dovode u pitanje ne samo kako bi se to sprovelo već da li su Gaspromu uopšte potrebni dodatni finansijski fondovi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *