Dokle trpjeti kobne greške S&P?

Dodajte komentar

Australijski sud odbacio je žalbu američke bonitetne agencije Standard i Purs (S&P) na presudu za dodjeljivanje višeg ranga od realnog.

Tom presudom je jedna od tri najveće svjetske rejting agencije proglašena krivom zbog dodjeljivanja rejtinga višeg od realnog nekim bankama i finasijskim proizvodima. Presuda australijskog suda, na koju je S&P uložio žalbu, donijeta je u novembru 2012.

Proces protiv agencije S&P je prvi slučaj da je jedna svjetska rejting kuća pozvana na odgovornost pred sudom, zbog dodjeljivanja vrhunskog kreditnog rejtinga obveznicama za koje se kasnije ispostavilo da su loše i da su pokrenule finansijsku krizu 2008, prenosi agencija AFP.

Slučaj je pokrenulo 13 gradova koji žive pretežno od rudarstva i poljoprivrede, a koji su izgubili 15 miliona australijskih dolara (10,7 miliona eura) kada je došlo do sloma CPDO obveznica, temeljenih na finansijskim derivatima, takozvanih “Rembrant” obveznica.

Gradske skupštine optužuju bonitetnu agenciju da je načinila “značajne greške” pri davanju vrhunskog AAA rejtinga CPDO obveznicama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U opširnom sadržaju tužbe navedeno je da se agencija S&P u procesu ocenjivanja rejtinga znatno oslanjala na tvorca “Rembrant” obveznica, holandsku banku ABN AMRO, koja je filijala britanske državne banke “Rojal benk of Skotland”, koristeći model ABN-a pri ocjenjivanju vrijednosti obveznica.

U tužbi se navodi da “tužioci baziraju slučaj na tome da nijedna rejting agencija koja djeluje odgovorno ni u kom slučaju nije mogla da zaključi da CPDO obveznice zaslužuju rejting AAA”.

Gradske skupštine su obveznice kupile od australijske firme “Lokal gavernment fajnenšal servis” (LGFS) krajem 2006, uz obećanje da je šansa da one propadnu manja od jedan odsto. U roku od dvije godine pala je vrijednost tih sintetičkih derivata.

Skupština Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije države Australije, zatražila je povrat 15 miliona australijskih dolara sa kamatama, tvrdeći da ih je vrhunski rejting CPDO obveznica naveo da povjeruju da je investiranje u njih bezbjedno.

S&P je već godinama pod teškim optužbama da je dajući bolje ocjene rejtinga u odnosu na konkurentske kompanije, za određene hartije od vrijednosti zasnovane na hipotekama, uticao na precjenjivvanje i ulaganje u njih, iako njihov rejting nije bio realan, što je jedan od razloga za izbijanje svjetske finansijske krize. Zbog toga se suočio sa brojnim tužbama investitora, pa čak i sopstvene vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *