Ruski Alfa Group ulaže milijarde u evropske telekome

Dodajte komentar

Ruska investiciona Alfa Grupa spremna je da uloži milijarde dolara prihoda od prodaje udjela u naftnoj kompaniji TNK-BP u evropske telekomunikacione kompanije, kazao je danas čelnik odjeljenja za ulaganja u taj sektor Aleksej Reznikovič.

U razgovoru za Reuters Reznikovič je precizirao da razmatra ponajprije kupovinu kompanija u Evropi u vrijednosti oko milijardu dolara i nešto manje akvizicije, u vrijednosti od 20 miliona do 200 miliona dolara, u Sjedinjenim Državama.

“Trenutno Evropu smatramo najatraktivnijom zbog konsolidacionih procesa koji tamo uzimaju maha… Sada je pravi trenutak (za ulaganja)”, pojasnio je Reznikovič.

On je kazao da je zainteresovan za najviše pet kompanija u Evropi, ali nije želio navesti detalje.
“Tražimo i u Rusiji i u jugoistočnoj Aziji, ali Evropu smatramo najlogičnijim kandidatom s obzirom na trendove u sektoru”, dodao je.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Alfa Grupa raspolaže značajnom gotovinom nakon prošlogodišnje prodaje 14 milijardi dolara vrijednog udjela u rusko-britanskoj naftnoj kompaniji TNK-BP ruskom naftnom divu Rosneftu.

Evropske telekomunikacione kompanije već pet godina bilježe pad prihoda zbog žestoke cjenovne konkurencije. Opterećenje su i regulatorna ograničenja naknada za raskid ugovora i troškova roaminga.
“Mislim da će konsolidacija zahvatiti sva (evropska) tržišta, uključujući Italiju. Zbog pojačane konkurencije i smanjenja naknade za raskid ugovora tržište se proteklih nekoliko godina smanjilo otprilike za trećinu. To je prava katastrofa a događa se u svakoj (evropskoj) zemlji”, ističe Reznikovič.

On je napomenuo da bi u fokusu njihovog interesa mogle biti kompanije s visokim nivoom duga.
“Mislimo da dug ne predstavlja problem već priliku. Dionice zaduženih kompanija obično su vrlo jeftine i u tom slučaju sve zavisi o kvalitetu upravljanja i o strategiji”, objasnio je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *