Mir na deviznim tržištima, čeka se ECB

Dodajte komentar

U jučerašnjoj trgovini na međunarodnim tržištima nisu zabilježene izrazitije promjene kurseva vodećih valuta, a sve oči uprte su redovno mjesečno zasjedanje Evropske centralne banke (ECB) koje se održava iduće sedmice.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,3609 dolara, što znači da je ojačao svega 0,07 posto u odnosu na zatvaranje tržišta prethodnog trgovinskog dana. Blago je ojačao prema jenu, na 138,385 jena, odskočivši s najnižeg nivoa u posljednja četiri mjeseca od 137,98 jena.

Dolar je prema japanskoj valuti oslabio 0,14 posto, na 101,64 jena.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U središtu pažnje tržišta je redovno mjesečno zasjedanje ECB-a 5. juna na kojem se očekuje dalje ublažavanje monetarne politike.

Euro je u posljednja tri sedmie prema dolaru oslabio gotovo tri posto, pogođen očekivanjima da će mu ECB iduće nedjelje zadati ozbiljan udarac ubrizgavanjem svježeg novca u ekonomije eurozone i snižavanjem kamatne stope na tržištu.

Takvo kretanje kurseva jedinstvene europske valute podijelilo je tržišne učesnike u procjenama hoće li euro dodatno oslabiti, nezavisno o tome što će ECB na kraju preduzeti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *