Blog Finomen.me: Revizor

Dodajte komentar

Izvor: Finomen.me

Postoji makar 89.100 razloga zbog čega pišemo ovaj tekst. Ne, nismo brojali riječi u Gogoljevoj avangardnoj drami; danas u mislima brojimo  89.100 razloga i pišemo o jednoj dosadnoj temi – reviziji.

Zašto je dosadna? Možda zbog ove definicije: revizija je u najširem smislu postupak ispitivanja tačnosti, potpunosti, vjerodostojnosti, zakonitosti i objektivnosti određenih pojava i procesa. U najužem smislu pod pojmom revizija smatra se ispitivanje realnosti finansijskih izvještaja preduzeća, zakonitosti poslovanja preduzeća te ocjena internih računovodstvenih kontrola u skladu sa Međunarodnim revizorskim standardima (MRevS).

Ajde da ovu dosadnu temu učinimo zanimljivijom sa dva freška primjera iz Crne Gore :)

Montenegro berza je prije nekoliko dana objavila neadekvatno popunjen finansijski izvještaj za prvi kvartal NIG Pobjeda a.d. Podgorica. Obzirom da je u pitanju zaista tehnički propust (umjesto brojeva stoji #value), on se nekako i može opravdati obzirom na prirodu greške.

Drugi primjer je ipak mnogo ozbiljniji, pa ćemo ga detaljno obrazložiti. Znate i sami da ranije objavili ozbiljnu analizu o poslovanju Telekoma i strategiji ove kompanije, posebo imajući u vidu činjenica da se Telekomove dionice kotiraju na berzi. Kada radimo analizu neke kompanije, veoma detaljno i pažljivo analiziramo uporedne podatke, kako bi utvrdili trend  na osnovu kojeg donosimo zaključke o budućnosti kompanije.

Kada smo razrađivali ove podatke za Telekom, uvidjeli smo da dva uporedna finansijska izvještaja Telekoma za 2012. i 2013. godinu, sadrže grešku jer istu poziciju prikazuju različito u obje godine, što može dovesti do pogrešnih zaključaka u investicionoj analizi potencijalnih investitora.

A evo i detalja – u finansijskim izvještajima Telekoma za 2013. i 2012. godinu postoje značajna neslaganja u prikazivanju uporednih podataka u segmentu usluga mobilne telefonije. Razlika u ova dva izvještaja (strana 47 u oba izvještaja) postoji u prikazivanju prihoda od usluga u segmentu mobilne telefonije za 2012. godinu. U finansijskom izvještaju za 2013. godinu su prikazani podaci za 2012. godinu koji se ne slazu sa podacima za istu godinu u finansijskom izvještaju za 2012. godinu!

Razlike u izvještajima prikazane su u sljedećoj tabeli:

Finansijski izvjestaj za 2013. god.

Finansijski izvjestaj za 2012. god.

Godina u kojoj dolazi do neslaganja

2012. god.

2012. god.

Post-paid prihodi— odlazni domaci i medjunarodni pozivi

10,576,377

13,017,602

Prihodi od roming-a

6,253,431

3,812,206

Ukupni prihodi od pruzanja usluga mobilne telefonije

50,953,125

50,953,125

Kao što vidite ukupna cifra prihoda je ista, dok su podaci po segmentima – različiti! Kada ozbiljan investitor detaljno analizira finansijske izvještaje, ovakve greške po segmentima poslovanja postaju jedan od ključnih razloga nezainteresovanosti za ulaganje upravo zbog analize  strukture prihoda kao osnovnog pokazatelja perspektive poslovanje jedne kompanije.  Može se diskutovati o tome da li je ova greška tehnička ili ne; činjenica da revizori raspoređuju oko 2,5 miliona eura po segmentima onako kako njima odgovora (čitaj gore-dolje), ostavlja prostor za ozbiljno preispitivanje ovakve prakse pisanja revizorskog izvještaja.

Da li je potrebno da sumnjamo i u ostale podatke koje je revizor prikazao? Vratite se na početak teksta i pročitajte definiciju revizije.

Napominjemo da je Telekom u 2012. i 2013 godini platio po fantastičnih 89.100 eura za reviziju završnog računa revizorskoj kući PriceWaterHouseCoopers d.o.o. Podgorica. Juče smo čuli da je ova kuća imenovana za revizora i ove godine. Što bi rekli akteri serije “Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo” – Mašala!

Ako ćemo po onoj staroj narodnoj, nalazaču slijedi nagrada :) Telekom je na potezu, mi smo spremni da se odazovemo pozivu i da radimo!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *