Porošenko: Neću dozvoliti da Ukrajina postane druga Somalija

Dodajte komentar

Ukrajinski oligarh Petro Porošenko (48) pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora, osvojivši više od polovine glasova, saopštila je ukrajinska Izborna komisija.

“Neće biti potrebe za drugim krugom (glasanja). U Ukrajini je 25. maja 2014. godine izabran novi predsjednik”, izjavio je predsjednik Izborne komisije Mihailo Ohendovskji novinarima.

Porošenko, poznat kao “kralj čokolade”, sinoć je proglasio pobjedu pošto je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 54 odsto glasova.

Ovaj dugogodišnji političar, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, pozdravio je pobjedu “ujedinjene Ukrajine” i njen siguran put ka Evropi kao rezultat jučerašnjih izbora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Porošenko je najavio i da će zadržati sadašnju ukrajinsku vladu i premijera Arsenija Jacenjuka, kao i da će njegova prva posjeta inostranstvu u svojstvu predsjednika biti odlazak u Poljsku 4. juna, na proslavu 25. godišnjice nezavisnosti te zemlje.

On je poručio da neće dozvoliti da istočna Ukrajina postane druga Somalija i najavio da će ukrajinska vojska nastaviti sa ofanzivom kako bi slomila proruske separatiste, uprkos opomenama Moskve da bi to predstavljalo “ogromnu grešku”. 

Nemiri na istoku zemlje, u kojima je stradalo najmanje 150 ljudi, spriječili su održanje izbora u 24 izborne jedinice, a pobunjenici u tim oblastima odbili su da priznaju rezultate glasanja.

Porošenko, bivši ministar u ukrajinskoj vladi, obećao je i da će raditi na oporavku privrede pred bankrotom i pritisnute recesijom.

Novi predsjednik Ukrajine, čija se ogromna poslovna imperija proteže ne samo na konditorsku industriju, već i na proizvodnju automobila i izgradnju brodova, bio je šef diplomatije od 2009. do 2010. i ministar trgovine i ekonomskog razvoja 2012. godine, a od februara 2007. do marta 2012. nalazio se na čelu Savjeta Nacionalne banke Ukrajine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *