London najatraktivniji grad na svijetu

Dodajte komentar

Prvo mjesto u najnovijoj klasifikaciji najatraktivnijih gradova na svijetu pripada Londonu, dok je francuska prestolnica, Pariz, koja je prije dvije godine držala četvrtu poziciju, sada zauzela šesto mjesto, pokazuju rezultati studije multinacionalne istraživačke kompanije PwC.

Istraživanje je obuhvatilo trideset gradova svijeta, a rangiranje je je napravljeno na temelju deset kriterijuma, prenosi AFP.

Iza prvoplasiranog Londona su New York, Singapur, Toronto i San Francisco. Hong Kong se nalazi na osmom mjestu, dok su Peking i Šangaj na 19. i 20. poziciji.

U studiji se dalje navodi da je Pariz prvak u kategoriji “intelektualni kapital i inovacije”. Ističe se i po svom obrazovnom sistemu, zaštiti životne sredine, očuvanju prirode, a prema raširenosti mreže javnog saobraćaja zauzima čak prvo mjesto na listi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Manje bodova Pariz je dobio zbog prenaseljenosti i poteškoća u dolaženju do stana. Prema ovom kriteriju zauzeo je 14. mjesto.

Grad svjetlosti je i sa stanovišta ekonomske moći izgubio dva mjesta, spustivši se sa druge na četvrtu poziciju, usljed velikih poreskih i drugih opterećenja za kompanije i slabog rasta bruto domaćeg proizvoda.

Prema broju najvećih kompanija, od ukupno 500 u svijetu, čije sjedište se nalazi u Parizu, kao i u prošlom posmatranju, ostao je na trećem mjestu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *