Google za akvizicije ima spremnih 30 miljardi dolara

Dodajte komentar

Američki tehnološki div Google namjerava na akvizicije kompanija izvan SAD-a u nadolazećim godinama potrošiti između 20 i 30 milijardi dolara.

Ovo je vidljvo iz dokumenata koje je kompanija prošle godine dostavila američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC).

SEC je od tehnološkog diva zatražio pojašnjenje o više od 34 milijarde dolara koje kompanija ima na računima u inostranstvu, a time i izvan dosega američke poreske kancelarije.

Kako je izvijestila francuska novinska agencija AFP, Google je naveo da će kupovina stranih kompanija i tehnologije u budućnosti imati sve veću ulogu u strategiji rasta.

” Mi i dalje očekujemo da ćemo značajan dio prihoda u inostranstvu izdvojiti za akvizicije, jer se fokusiramo na nova područja, kao što su mobilni uređaji. U ovom području, naši konkurenti i poslovni partneri nisu nužno američke multinacionalne kompanija “, napisao je Google u pismu u decembru prošle godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Američka kompanija je prošle godine potrošila 1,4 milijarde dolara na više od 20 strateških akvizicija. Najveća od njih je sticanje izraelske kompanije Waze koja je plaćena milijardu dolara.

Iste godine, Google je kupio proizvođača mobilnih telefona Motorola Mobility za 12,5 milijardi dolara, a potom je prodao kineskom Lenovu za tri milijarde dolara.

Američka kompanija je u pismu SEC-u inače navela da je prošle godine oko polovinu prihoda ostvarila na tržištima izvan SAD-a .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *