Ryanairu pala dobit prvi put u pet godina

Dodajte komentar

Irski niskobudžetni avio prevoznik Ryanair je u poslovnoj godini zaključenoj krajem marta ostvario 523 miliona eura neto dobiti. U poređenju s prethodnom godinom rezultat je osam posto slabiji. To je prvi pad neto dobiti Ryanaira u posljednjih pet godina, prenosi francuska agencija AFP.

Dobit su srušile niže cijene karata, nepovoljne kursne razlike i viši troškovi goriva. Godišnji prihodi porasli su tri posto u odnosu na prethodnu godinu, na 5,03 milijardi eura. Za tri posto porastao je i broj prevezenih putnika, na 81,7 miliona.

U Ryanairu očekuju da će u ovoj godini broj putnika porasti četiri posto, na 84,6 miliona putnika. Očekuju da će dobit iznositi između 580 i 620 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ryanair je u prošloj godini puno truda uložio u poboljšanje korisničkog iskustva. Između ostalog, preradili su i pojednostavnili internetsku stranicu i smanjili su troškove prevoza prtljaga.

Novi direktor marketinga Kenny Jacobs rekao je da su promjene pozitivno uticale na poslovanje. „Korisnici žele Ryanair s boljom uslugom. To dobijaju i zato su nam izgledi za prvih šest mjeseci vrlo dobri“, rekao je u radijskom intervjuu.

U septembru ove godine Ryanairu će biti isporučeni prvi avioni Boeing 737-800 od 180 ukupno naručenih. Na novim avionima kompanija temelji očekivanja o daljnjem rastu.

Agencija za procjenu kreditnog rejtinga Fitch u petak je dodijelila kompaniji ocjenu BBB+, što je najviši rejting među svim avio kompanijama u svijetu. Istu ocjenu Ryanairu dodijelio je ranije Standard & Poor's.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *