Najveća bruto plata u Crnoj Gori iznosila 86 hiljada eura

Dodajte komentar

Najveća isplaćena bruto zarada u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 86.013,17 eura na mjesečnom nivou u nekom od mjeseci u periodu januar-decembar 2013. godine, saopšteno je Danu iz Poreske uprave.

Iz te institucije nijesu naveli da li je ta plata isplaćena u privatnoj ili državnoj kompaniji.

“U Crnoj Gori najveće zarade ostvaruju fizička lica zaposlena u finansijsko-bankarskom sektoru, sektoru telekomunikacija i osiguranja. Najveće zarade uglavnom imaju lica zaposlena u Podgorici i primorskim opštinama Tivtu i Budvi”, naveli su iz Poreske uprave.

Najveća isplaćena bruto zarada od 86 hiljada eura veća je čak 119,4 puta od prosječne bruto zarade u Crnoj Gori, koja je u martu ove godine iznosila 720 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa, to jest neto plata, prema zvaničnim statističkim podacima, iznosila 474 eura. Na drugoj strani, više od polovine zaposlenih u Crnoj Gori prima neto platu od 250 eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz Poreske uprave nijesu odgovorili ko je platio najveći iznos poreza u prošloj godini, kako od fizičkih lica, tako i od kompanija.

Najveći iznos poreza i doprinosa koje je uplatilo pravno lice u 2013. iznosio je 79.061.265,53 eura, dok je najveći iznos plaćenih poreza i doprinosa od strane fizičkog lica u prošloj godni iznosio 336.082,22 eura.

Prema podacima Poreske uprave, najmanja bruto plata do 1. aprila prošle godine iznosila je 218,10 eura, a nakon 1. aprila 288,1 euro.

Najviša penzija 7,6 puta veća od prosječne

Kako je Danu kazao direktor Fonda PIO Dušan Perović, najveća isplaćena penzija u prošloj i ovoj godini iznosi 2.095,52 eura i prima je jedan korisnik Penzijsko-invalidskog osiguranja.

Prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 275,32 eura, što znači da je najveća isplaćena penzija čak 7,6 puta veća od prosječne.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *