“Ako ne u Evropu, gas može u Kinu”

Dodajte komentar

Ruski premijer Dmitri Medvedev izjavio je danas da je moguće da se izvoz ruskog gasa preorijentiše ka Kini.

“Imamo dovoljno rezervi, dovoljno gasa za isporuku i na istok i na zapad. Ali, u najgorem slučaju, teorijski gledano, gas koji ne bi bio isporučen u Evropu mogao bi da se šalje u Kinu”, rekao je Medvedev u intervjuu agenciji Blumberg, čije je djelove Kremlj objavio.

Medvedev je podvukao da je ta mogućnost za sada isključivo “teorijska”.

Medvedev je kazao da će Rusija ispuniti sve svoje obaveze oko isporuke gasa Evropi, ali da pouzdanost isporuke ruskog gasa zavisi od Ukrajine, javila je ruska novinska agencija Itar Tas s.

“Ukoliko je ukrajinsko tržište stabilno i ukoliko Ukrajinci ispuni sve svoje obaveze, Evropljani će dobiti sve ono što bi trebalo da dobiju. Ali mi (Rusija) ne možemo da zanemarimo činjenicu da postoji Ukrajina između Evropske unije(EU) i Rusije”, istakao je Medvedev u intervjuu za američku mrežu Bloomberg television.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Jedna od garancija da će sve biti u redu sa isporukom gasa za Evropljane, jeste Sjeverni tok.

“Ukoliko budemo u mogućnosti da stavimo u rad i Južni tok za nekoliko godina, aktiviranjem ga direktno, neće nam više potrebati tranzit gasa kroz Ukrajinu”, primetio je Mevedev.

Prema njegovim riječima tako će Evropljani dobiti sigurnu isporuku u svakom trenutku, bez obzira “ko vlada u Kijevu”.

Medvedev je naveo da je Moskva spremna i da razmotri cijenu gasa sa Ukrajinom, ali da Kijev mora da plati značajan dio svog duga za ruski gas, “kako bi pokazala da su joj namjere ozbiljne”.

“Oni (vlasti u Kijevu) treba da nam predstave raspored plaćanja duga i da plate razumnu sumu, tj. značajni dio duga. Naravno, to bi trebalo da bude znatan dio, koji će pokazati apsolutno jasno da će oni (Kijev) plaćati svoje dugove. Posle toga Rusija i Ukrajina mogu da sjednu za pregovarački sto i da razgovaraju o tome kako će se odvijati njihova saradnja oko gasa”, rekao je Medvedev.

Istovremeno, Medvedev je naveo da Rusija razmatra plan mjera da uzvrati na sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD). “Naravno, postoji plan akcija u zavisnosti od toga kako se situacija bude razvijala. Ukoliko govorimo o ‘lošem scenariju’, uprkos činjenici da se protivimo bilo kakvim sankcijama, naš paket mjera uzvraćanja (na sankcije SAD-a) obuhvata, ne samo mjere u pravcu postepenog poboljšanja stanja u našoj privredi, već i mjere koje bi mogle da imaju za cilj određene države”, rekao je Medvedev, prenijela je agencija Itar Tass.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *