Vlada se ponovo zadužuje na međunarodnom tržištu

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore će 12. i 13. maja ove godine emitovati euroobveznice, odnosno zadužiti se na međunarodnom tržištu – saopšteno je nakon sjednice Vlade, koja je usvojila informaciju o emisiji obveznica na međunarodnom tržištu koja uključuje i refinansiranje (kupovinu – zamjenu) obveznica izdatih 2010. i 2011. godine.

Emisija

Cijena, mogućnost i visina zaduženja zavisiće od stanja na tržištu.

– Cijena obveznice zavisiće od trenutnog stanja na međunarodnom tržištu, kao i ponuda koje budu dostavljene od strane investitora. Mogućnost zaduženja za potrebe finansiranja budžeta putem emisije obveznica na tržištu kapitala, kao i refinansiranje postojećih obveznica, definisana je Zakonom o budžetu za 2014. godinu – objašnjeno je u informaciji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlada je ovlastila Ministarstvo finansija da realizuje postupak emisije eurobonda.

 – Odluka o izlasku na međunarodno tržište kapitala, u cilju pribavljanja sredstava za finansiranje budžeta, donešena je na osnovu prethodnog iskustva koje je pokazalo da cijena sredstava, obezbijeđena ovim putem, daje pravu sliku pozicije Crne Gore na tržištu kapitala.

Na sjednici je istaknuto da je to i najtransparentniji način obezbjeđivanja sredstava, kao i da omogućava povoljnije kamatne stope od onih koje se ostvaruju u bilateralnim kontaktima.

U informaciji podsjećaju da su predstavnici Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore održali od 5. do 9. maja ove godine niz sastanaka sa investitorima u Evropi – Beču, Londonu, Cirihu, Ženevi, Minhenu i Frankfurtu.

– Nakon održanih sastanaka planirano je da se, prema definisanom rasporedu, emisija realizuje 12. i 13. maja 2014. godine – navodi se u informaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *