EBRD finansira preduzeća sa potencijalom za rast

Dodajte komentar

Fond za proširenje preduzeća ENEF, kojim upravlja Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD, finansiraće mala i srednja preduzeća MSP koja imaju veliki potencijal za rast, u cilju povećanja novih radnih mjesta i poboljšanja standarda građana.

Menadžer programa za razvoj privatnog sektora i finansiranje MSP u EU Delegaciji u Crnoj Gori, Pjer Iv Belo (Pierre Yves Bellot) saopštio je da je to instrument u cilju poboljšanja stanja sektora MSP u Crnoj Gori.

On je na konferenciji za novinare kazao da je i Vlada prepoznala važnost MSP sektora, koji zapošljava 62 odsto ukupnog broja zaposlenih.

ENEF je dio programske platforme za razvoj i inovacije u preduzećima u zapadnom Balkanu WB EDIF, a cilj mu je da finansira mala i srednja preduzeća koja imaju veliki potencijal za rast.

Inicijalni kapital fonda je 38,5 miliona eura. Od toga je EBRD obezbijedila 19 miliona, od čega tri miliona eura Vlada Italije. Evropski investicioni fond EIF obezbijedio je 14,5 miliona eura, od toga je 9,5 miliona eura u ime EU i DEG pet miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Podrška se daje u formi kapitala i konvertibilnih mjenica i sve se to radi na komercijalnim osnovama. Koordinator ove incijative je EDIF, a omogućuje pozajmice od jednog do deset miliona eura”, kazao je Belo.

Prema njegovim riječima, EU je prepoznala rast MSP kao prioritet za ovaj region i ta inicijativa može doprinijeti tom uspjehu, zbog čega je i nastao ENEF.

Predstavnik EBRD, Alessandro Vittadini ocijenio je da MSP predstavljaju kičmu lokalne privrede u zemljama zapadnog Balkana, koji uključuje i Crnu Goru.

“MSP igraju fundamentalnu ulogu u stvaranju novih radnih mjesta. Lokalna MSP nijesu još prevazišla posljedice krize 2009. godine i nijesu dovoljno podržana od lokalnog komercijalnog bankarskog sistema”, rekao je Vittadini.

On je naglasio da su prisutni u čitavom regionu i da investiraju u širok niz sektora, ali koji ne obuhvataju proizvodnju duvana, alkohol ili kocku.

Predstavnik EBRD Leonardo Del Bufalo kazao je da je fond već operativan i da lokalni privrednici treba da kontaktiraju Kancelariju EBRD u Podgorici ukoliko su zainteresovani za te investicije.

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Đulio /Giulio/ Moreno kazao je da EBRD ima kreditni rejting AAA, portfolio do 38 milijardi eura i ukupna operativna sredstva od 26 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *