Njemačka traži 30.000 vaspitačica sa istoka Evrope

Dodajte komentar

Prema zvaničnim podacima, Njemačkoj nedostaje 15 do 30 hiljada vaspitača i vaspitačica, a da bi taj broj nadomjestili, Njemci se okreću ka istoku Evrope gde je, kako kažu, ta struka bolje obrazovana.

Podaci koje objavljuje Deutsche Welle koji navodi primjer jednog privatnog minhenskog vrtića u kom je trenutno troje vaspitača na bolovanju, a zamjenu je gotovo nemoguće naći. Svakih par nedelja dolaze novi, a u vrtiću ne radi ni jedna vaspitačica kojoj je materinji jezik njemački.

DW navodi kako takva situacija nije izuzetak u Njemačkoj jer je prošle godine uveden zakon koji roditeljima garantuje mjesto u jaslicama i vrtiću, pa su gradovi i opštine otvorili nove vrtiće i sada nedostaje 15 do 30 hiljada vaspitača.

[widgets_on_pages id=”Baner”]


Navedena situacija otvorila je mogućnost zapošljavanja odgajatelja iz članica Evropske unije koji osim što će imati sigurno radno mjesto osiguran im je i intenzivan kurs njemačkog jezika kako bi se što bolje adaptirali na rad u Njemačkoj.

“Vaspitači i vaspitačice sa istoka Evrope su po pravilu bolje obrazovani, ali im zato nedostaje praktičnog iskustva”, kazala je za Deutsche Welle Sylwia Brach koja je otvorila agenciju za posredovanje radne snage u odgojnom sektoru s istoka Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *