Baterija koja se napuni za samo pola minuta

Dodajte komentar

Svaki put kad vam hitno treba mobilni telefon, on se baš u tom trenutku ugasi i ostavi vas na cjedilu. Takođe, najčešće nemamo vremena ili mogućnosti uključiti ga negdje i pričekati nekoliko sati da se njegova baterija potpuno napuni. No, izraelska kompanija StoreDot možda ima rješenje i za ovaj problem.

Naime, prototip njihove baterije u potpunosti se puni za samo 30 sekundi. Ovaj izum ne samo da će uvelike ubrzati vraćanje u život vašeg mobiln og telefona, već potencijalno može imati i pozitivan utjicaj za električna vozila koja inače, u najboljem slučaju, zahtijevaju četiri do osam sati punjenja.

Baterije su zapravo spremnici hemnikalija. Da bi se baterija punila, hemija mora biti poništena, a za to treba vremena. Istraživači su radili na opcijama brzog napajanja, ali takva tehnika obično uključuje otrovne teške metale. Pa ipak, StoreDot ne koristi teške metale. Umjesto toga, oni su razvili novu vrstu elektroda te sintetizovali molekule peptida (male molekule proteina) koje su nazvali nanotačkama. Materijali koji se koriste za izradu nanotočaka veoma su jeftini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rezultat svega toga je baterija koja ima velik kapacitet i jako se brzo puni. Za korištenje u električnim vozilima, elektrode će ipak morati biti nešto prilagođene za provođenje veće količine struje, no to nipošto nije nemoguće. StoreDot je u procesu prijave svog patenta, čiju masovnu proizvodnju planira započeti 2016. godine. Pogledajte:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *