Vlada: Potpisan ugovor o garanciji za kredit CGES-u

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas Ugovor o garanciji u iznosu od 20 miliona eura, za kredit koji je ta finansijska institucija odobrila Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES).

Ugovor su potpisali ministar finansija Radoje Žugić i viši savjetnik za energetiku u EBRD, Ian Brown.

Žugić je nakon potpisivanja kazao da se država pojavljuje u ulozi garanta za kredit između EBRD i CGES-a, u cilju realizacije važnog razvojnog projekta.

“To pokazuje određenje ekonomske politike Vlade da garancije izdaje samo za razvojne projekte i one koji nose minimalni rizik potencijalnog pada na teret budžeta”, rekao je Žugić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

To je, kako je dodao, važan segment koji se odnosi na izgradnju visokonaponskog kabla na relaciji Tivat-Pljevlja kojim će se osnažiti napajanje crnogorskog primorja i stabilizovati mreža.

“To je preduslov za izgradnju podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, važnog razvojnog projekta. Ovim potpisom na datu garanciju iskazujemo i snažno partnerstvo sa EBRD”, ocijenio je Žugić.

Direktor kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Giulio Moreno saopštio je da je današnje potpisivanje bitan početak za jedan od najznačajnijih projekata u Crnoj Gori koji je ta banka do sada podržala.

“Nije bilo lako da dođemo do ovoga dana zato što je projekat vrijedan skoro oko jednu milijardu eura u ukupnom iznosu. Nadamo se da ćemo ovakav dan ponoviti još dva puta u naredne dvije godine, jer je ukupno učešće EBRD u finansiranju ovog projekta 60 miliona eura”, rekao je Moreno.

Današnje potpisivanje Ugovora o garanciji na iznos od 20 miliona eura je samo prva tranša.

Moreno je rekao da projekat ima i određenu specifičnost zato što postoje dvije komponente, odnosno prisutna je podrška privatnog sektora i države.

“Ovo je prvi put za EBRD da je potpisao vrstu kreditiranja sa te dvije karakteristike”, zaključio je Moreno.

Italijanska kompanija Terna je sa crnogorskom Vladom i CGES-om u novembru 2010. potpisala Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije.

Terna je dokapitalizovala CGES sa preko 34 miliona eura i sada je vlasnik 22 odsto akcija dok država Crna Gora ima 55 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *