Rusija oprašta dug Sjevernoj Koreji

Dodajte komentar

Ruski parlament odlučio je da Sjevernoj Koreji otpiše dug još iz sovjetskog perioda, u iznosu od gotovo 10 milijardi američkih dolara.

Dug će biti otpisan sklopu dogovora dvije države čija je svrha da olakša izgradnju gasovoda prema Južnoj Koreji koji bi prolazio i kroz Sjevernu Koreju.

Rusi su otpisali dug brojnim siromašnim državama saveznicama iz razdoblja SSSR-a, uključujući i Kubu.

Donji dom ruskog parlamenta u petak je ratifikovao dogovor iz 2012. prema kojem će biti otpisan dug Sjeverne Koreje. Dug ukupno iznosi 10,96 milijarda dolara. Dio duga koji nije otpisan, u iznosu od 1,09 milijardi dolara, moraće da bude isplaćen u šestomjesečnim ratama u narednih 20 godina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zamjenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak za izjavio je da će se novac upotrijebiti za finansiranje zajedničkih projekata sa Sjevernom Korejom, među kojima su izgradnja gasovoda i željezničkog puta za Južnu Koreju.

Dvije Koreje tehnički su u ratu i odvojene su jednom od granica s najviše vojnika. Jedan dio međunarodne zajednice pokušava da uspostavi ponovni kontakt s čelnicima Sjeverne Koreje nadajući se da će se vlada te zemlje angažovati na pronalaženju načina da se prekine dugogodišnja izolacija zemlje i veliko siromaštvo njenog stanovništva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *