Agencija za zaštitu konkurencije ispituje ugovor KTGT-a i Ocean Montenegra

Dodajte komentar

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je ispitni postupak protiv barskih kompanija Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) i Ocean Montenegro radi utvrđivanja da li ugovor koji su zaključile može da spriječi, ograniči ili naruši konkurenciju.

AZK je u obrazloženju navela da su njeni predstavnici prilikom analize uslova konkurencije na tržištu pomorskog saobraćaja, pristupa infrastrukturi Luke, usluge pretovara tereta i načina obavljanja drugih usluga u okviru Luke Bar, utvrdili postojanje ugovora o pružanju usluga zaključenog između KTGT i Ocean Montenegra u aprilu 2012. godine. Ugovor važi do 15. novembra 2016. godine.


Agencija je analizom ugovora utvrdila da je njime ugovorena unakrsna obaveza ekskluzivne kupovine i prodaje usluga iz oblasti poslovanja svake ugovorne strane.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Istovremeno je ugovorom utvrđena i obaveza nekonkurisanja ugovornih strana – rekli su iz AZK.


Tako je, kako su objasnili, članom 10. ugovora utvrđena obaveza KTGT da za vrijeme njegovog trajanja neće zaključivati ugovore sa trećim licima i zapošljavati radnike koji bi obavljali poslove iz djelatnosti kompanije Ocean Montenegro. Iste obaveze predviđene su za Ocean Montenegro članom 13. ugovora.


– Agencija će sprovesti postupak ocjene zakonitosti, odnosno ništavosti ugovora i pojedinačnih njegovih odredbi u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, a posebno cijeneći član 8. kojim se utvrđuje da je zabranjen i ništavan svaki akt koji za cilj ili posljedicu ima ili može imati sprečavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije na relevantnom tržištu – kazali su iz AZK.


Agencija je pozvala sve pojedince i kompanije koji imaju podatke, isprave ili druge relevantne informacije koje mogu biti značajne za pravilno i potpuno utvrđivanje činjenica u tom postupku da ih dostave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *