Krim rekao zbogom grivni

Dodajte komentar

Vlasti Krima donijeli su rješenje o tome da rok korišćenja ukrajinske valute – grivne, na Krimu bude ograničen, rekao je prvi potpredsjednik republike, Rustam Temirgalijev.

On je, prilikom posjete jednom hipermarketu u Simferopolju, objasnio da se Ukrajina nalazi na granici neinvesticionog kreditnog rejtinga, grivna pada i zato trgovinske mreže stalno moraju da mijenjaju cijene.

„Zbog toga smo donijeli rješenje da skratimo rok korišćenja ukrajinske grivne na poluostrvu i maksimalno brzo je zamijenimo rubljom“, ukazao je prvi potpredsjednik Krima, prenio je Itar tas.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On nije pomenuo nikakve konkretne rokove, „zbog toga što je to posao – mi u svakom slučaju garantujemo svim žiteljima Krima, svim preduzećima da ćemo svaku grivnu u gotovom i svaku grivnu koja se nalazi na računima, promijeniti po kursu Centralne banke na dan promjene u neograničenim količinama“.

Ranije se predlagalo da na Krimu grivna bude u opticaju uporedo sa rubljom do 2016. godine.

Krimski trgovinski lanci treba da pređu na ruski porez na dodatu vrijednost (PDV), naglasio je Temirgalijev.

U Rusiji je stopa PDV-a 18 odsto, a na niz socijalno značajne robe 10 odsto. U Ukrajini je stopa PDV-a 20 odsto, podsjetio je Itar tas

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *