Cijena nafte zavisi od situacije u Ukrajini

Dodajte komentar

Diplomatski spor između Rusije i Ukrajine nastaviće da utiče na cijenu svetske nafte još mjesecima, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Potražnja za naftom u svijetu vjerovatno će biti nešto niža nego od prvobitnih očekivanja, zbog manje potražnje iz Rusije dok god njen privredni rast usporava više nego što se prognoziralo. IEA je smanjila svoja očekivanja za globalni rast potražnje nafte u ovoj godini na 1,3 miliona barela dnevno.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz nekih azijskih ekonomija ipak se predviđa veća potražnja, što će pomoći suprotstavljanju pada ruske tražnje. Agencija još nije uzela u obzir eventualne sankcije koje Zapad spominje da će uvesti Ruskoj Federaciji, a ukoliko do njih dođe, biće objavljene i revizije očekivanja za 2014. Cijena brent sirove nafte se početkom marta dramatično menjala, da bi se stabilizovala početkom aprila na dva dolar manjoj cijeni, od 107,66 dolara po barelu. Problemi u snabdijevanju na Bliskom istoku, takođe je pomoglo martovskom skoku cijena, uprkos sezonski slabijoj potražnji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *