U Amsterdamu štampaju prvu kuću

Dodajte komentar

Kompanija Dus Architects nedavno je u Amsterdamu započela zanimljiv projekt, žele isprintati prvu kuću.

Ako se tehnologija za ovakav način gradnje pokaže učinkovitom i uspješnom (i kada se usavrši) mogla bi promijeniti način na koji će se u budućnosti graditi kuće. Hedwig Heinsman iz Dus Architectsa kaže kako je gradnja ove kuće (koja će imati čak trinaest soba) eksperiment koji će trajati tri godine, a tokom tog vremena oni će testirati i dodatno unaprijediti ovu tehnologiju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za projekt prve printane kuće na svijetu koriste KamerMaker 3D printer s kojim će posebno isprintati dijelove svake sobe i onda ih, poput lego kocaka, povezati u jednu cjelinu. Trenutno je postavljen jedan dio kuće visok tri metra i težak oko 180 kilograma, koji će se s vremenom povezivati s drugim isprintanim dijelovima.
Kao materijali za 3D printanje testiraju se različiti materijali (poput bioplastike), a konačni cilj ove kompanije je napraviti snažan i obnovljiv materijal koji će biti konkurentan klasičnim građevinskim materijalima. Korištenjem takvih materijala i 3D printanjem kuća mogli bi se uvelike smanjiti troškovi transporta i otpada, a na Digital Trendsu kažu kako bi, teoretski, takve kuće čak mogli i reciklirati. Ipak, trenutno su plastični blokovi pojačani slojevima laganog betona (zbog pojačanja same strukture), što će otežati recikliranje.
Ovo je samo početak, a mogućnosti su neograničene, dodala je Heinsman koja kaže da bi 3D printeri mogli označiti revoluciju u građevini od praktičnih i funkcionalnih lokalnih rješenja poput naselja za područja pogođena katastrofama pa do raskošnih hotela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *