Lukšić: Ne tajimo ništa oko nafte

Dodajte komentar

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne postoje tajni dogovori sa Hrvatskom o koncesiji na istraživanje nafte i gasa na području Prevlake.

Crnogorsko ministarstvo se oglasilo nakon što je parlamentarni odbor za spoljnu politiku pozvao šefa diplomatije Igora Lukšića da se o tome izjasni.

Potpredsjednik crnogorske vlade i ministar spoljnih poslova Lukšić će se odazvati pozivu Odbora na kontrolno saslušanje, u skladu sa procedurom i, kako se ističe u saopštenju, ukoliko svrha nije ubiranje predizbornih poena i zloupotreba ove teme.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ne postoje tajni, niti bilo kakvi protivpravni dogovori s hrvatskim rukovodstvom, niti bilo kojom trećom stranom o ustupanju prava na koncesiona istraživanja nafte i gasa u području Prevlake”, tvrdi crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se precizira da se sva komunikacija povodom Prevlake odvija u skladu sa pregovaračkom platformom koju je usvojila komisija za razgraničenje između Crne Gore i Hrvatske.

Ministarstvo je, takođe, podsetilo da je upravo ono uložilo prigovor na nedavno objavljene hrvatske mape, uz koncesionu dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu.

“Crna Gora je na taj način ukazala na protokol o privremenom režimu iz 2002. godine, koji obavezuje dve susjedne države da se suzdržavaju od postupaka koji bi mogli biti shvaćeni kao prejudiciranje rješenja međusobne granice na moru i na kopnu”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *