Rast njemačke industrijske proizvodnje snažniji od očekivanog

Dodajte komentar

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u veljači je porasla nešto jače nego što se očekivalo, uslijed snažnije proizvodnje intermedijarnih roba, pokazali su danas objavljeni podaci njemačke vlade, sugerišućiući da je rast toga sektora u prva tri mjeseca bio snažniji nego u zaključnom tromjesečju 2013. 
Kako je danas objavilo njemačko ministarstvo ekonomije i tehnologije, industrijska proizvodnja u najvećoj evropskom ekonomiji u februaru je porasla 0,4 posto, uz podršku 0,5  rasta tvorničke aktivnosti koji je anulirao pad proizvodnje u sektoru energije i graditeljstva.

Ekonomisti koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi u prosjeku su očekivali rast od 0,3 posto.

“S obzirom na snažne porudžbe, kao i na dobre brojke u proizvodnji u prva dva ovogodišnja mjeseca, proizvodnja bi u prvom tromjesečju u cjelini trebala biti značajno iznad nivoa ostvarene u zaključnom tromjesečju 2013.”, navodi se u saopštenju ministarstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U februaru je u odnosu na prethodni mjesec u fabrikama proizvedeno 1,3 posto više intermedijarnih roba i 0,3 posto više roba namijenjenih širokoj potrošnji, dok je proizvodnja investicijskih dobara smanjena za 0,2 posto, pokazali su podaci ministarstva.

Graditeljske aktivnosti u februaru su pak blago smanjene nakon tri mjeseca rasta, i to za dva posto u decembru odnosno 4,5 posto u januaru, što je dobar znak za sektor obično pritisnut teškoćama u zimskim mjesecima.

Najnoviji podaci nadovezuju se na prošlonedeljne snažne podatke o industrijskim narudžbama a ukazuju na povoljnije vremenske prilike koje pomažu ekonomiji da osnaži rast u prvom tromjesečju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *