EPCG prihvata ponudu Pejovića

Dodajte komentar

Akcionari Elektroprivrede, Vlada i italijanska A2A najvjerovatiije će prihvatiti ponudu Uniproma, čiji je vlasnik Veselin Pejović, da snabdijevaju Kombinat alumipijuma Podgorica KAP strujom po cijeni 38 eura za megavat-sat sa uključenim troškovima prenosa, saznaje Dan od izvora bliskih Vladi.

Odluku o ponudi Uniproma akcionari će donijeti na skupštini tog društva koja će se održati 11. aprila u Nikšiću.

Po cijeni od 38 eura zarada EPCG bi, prema informacijama Dana, bila od tri do pet eura po megavat-satu.

S obzirom da KAP, sa sadašnjoj proizvodnjom, troši godišnje 750 hiljada megavat-sati, godišnja zarada EPCG bi bila od 2,25 do 3,8 miliona eura. Vlasnik Uniproma Veselin Pejović je prilikom dostavljanja ponude za kupovinu imovine KAP-a najavio da će na kraju petogodišnjeg perioda, koliko će trajati ugovor za struju, fabrika proizvoditi preko 100 hiljada tona godišnje. Trenutna proizvodnja je između 40 i 50 hiljada tona.

Pejović će EPCG godišnje za snabdijevanje električnom energijom plaćati 28,5 miliona, odnosno minimum 142,5 miliona u narednih pet godina. Taj iznos će se povećavati na godišnjem nivou u zavisnosti od proizvodnje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

EPCG, kojoj u početku nije bilo isplativo da snabdijeva KAP u petogodišnjem periodu za 38 eura po megavat-satu, prihvatiće ponudu Uniproma zbog, navodno, trenutne cijene struje na berzi koja se kreće od 29 do 35 eura za megavat-sat. Takođe i zbog potražnje u narednom periodu, ali i očuvanja reprolanca i rasta bruto domaćeg proizvoda. Ekonomija značajno zavisi od KAP-a, tako da je i to jedan od razloga za prihvatanje ponude energetske kompanije u kojoj Vlada ima 55 odsto akcija, a A2A 43,7.

Pejović je za imovinu KAP-a ponudio 28,5 miliona eura, ali je kao uslov tražio cijenu struje od 38 eura po megavat-satu u narednih pet godina. Osim cijene struje, on je tražio da se krug KAP-a proglasi industrijskom zonom, kako bi mu se omogućila izgradnja objekata. Uslov je i da Vlada višku radnika isplati otiremnine, kao što je to bio slučaj u Željezari prije tri godine.

Trenutno je u KAP-u zaposleno 720 radnika, dok je Pejović ponudom precizirao da će mu u početku trebati 300 radnika, što znači da će Vlada iz budžeta morati da finansira socijalni program sa preko sedam miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *