Google zasad neuspješan u zaštiti riječi “Glass”

Dodajte komentar
Nakon što su već ranije patentirali naziv “Google Glass”, iz ove kompanije sada žele suziti područje svog patenta i njime pokriti samo riječ “Glass”, kako bi se njihov uređaj u budućnosti trebao nazivati.
No, u tome im američka kancelarija za patente još uvijek ne želi izaći u susret. Objašnjenje za stavljanje njihove patentne prijave na čekanje sastoji se u činjenici da se ta riječ spominje u brojnim drugim prijavama i patentima, što bi moglo dovesti do zbunjivanja potrošača.Takođe, riječ glass (staklo) sama po sebi nije dovoljno jedinstvena već se koristi većinom u deskriptivne svrhe. Kao primjer navode da je nemoguće zaštititi riječi “ljuti umak” jer čine tek opis, a ne razlikovni element nekog proizvoda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U prilog svojim tvrdnjama Google je pak dostavio dokument u kojem objašnjava da upotreba riječi Glass napisane u futurističkom fontu ne bi dovela potrošače u zabunu jer je Google Glass već vrlo poznat u svijetu. Kao dokaz za to priložili su i 1.900 stranica raznih medijskih napisa o svom proizvodu. Odbacili su i tvrdnje da se riječ glass koristi tek za opis karakteristika, budući da je njihov Glass izrađen od titanijuma i plastike, a ne od stakla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *