Evropske dionice u plusu

Dodajte komentar

Evropske dionice porasle su u petak u očekivanju da će američki izvještaj o zapošljavanju pokazati da su naznake slabosti najveće svjetske ekonomije rezultat oštre zime i da je oporavak već počeo.

Londonski FTSE porastao je 0,39 odsto na 6.675 bodova, frankfurtski DAX 0,45 odsto na 9.672 poena, dok je pariski CAC bio u plusu 0,3 odsto i iznosio 4.462 boda, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će izvještaj američke Vlade o zapošljavanju pokazati da je najveća svjetska ekonomija u martu otvorila 200 hiljada novih radnih mjesta, najviše u posljednja četiri mjeseca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Nakon ohrabrujućih ovosedmičnih podataka agencije za posredovanje pri zapošljavanju, vrlo je moguće da će podaci biti vrlo dobri”, rekao je dionički strateg u UniCreditu u Minhenu, Christian Stocker.
On je rekao da je tržište uglavnom uračunalo u cijene podatke bolje od očekivanja, pa će cijene dionica porasti samo ako budu znatno bolji nego što se očekuje.

Neki analitičari smatraju da bi puno bolji od očekivanja podaci o zapošljavanju u SAD-u mogli ponovo da podstaknu špekulacije da će centralna banka ubrzati tempo smanjenja podsticaja i nešto ranije podići kamate.

Među dobitnicima na tržištu izdvajao se rudarski sektor, koji je u prosjeku dobio na vrijednosti 1,1 odsto, potpomognut rastom cijena metala.

Automobilske dionice porasle su u prosjeku jedan odsto, a one putničkih kompanija 0,7 odsto.

Među pojedinačnim kompanijama izdvajao se avioprevoznik Easyjet, koji je dobio na vrijednosti 2,3 odsto nakon što je izvijestio o 4,8-postotnom rasta putničkog prometa u martu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *