I ubuduće bez platnog prometa sa Srbijom

Dodajte komentar

Centralnoj banci do sada nije upućena nijedna pismena inicijativa crnogorskih banaka za uključivanje u klirinški način plaćanja, saopštio je ministar finansija Radoje Žugić. On je juče u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta  Milana Kneževića, rekao da bankari smatraju da predloženi sistem kliringa ne obezbjeđuje nikakve prednosti u pogledu brzine i smanjivanja troškova u odnosu na klasični način plaćanja.

– U postojećim uslovima crnogorske poslovne banke obavljaju platne naloge prema bankama u Srbiji i Bosni i Hercegovini i drugim državama preko stranih korespodentskih banaka, dominantno njemačkih – rekao je Žugić.

On je dodao da Crna Gora nema uspostavljen direktni platni promet ni sa jednom zemljom iz okruženja, ni šire.

– Ukoliko poslovne banke u budućem periodu iskažu interesovanje za uspostavljanje platnog prometa sa Srbijom, Vlada će pružiti punu podršku za uspostavljanje regionalnog sistema plaćanja, koji doprinosi smanjenju troškova za obavljanje tih platnih transakcija – kazao je Žugić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Knežević je pitao Žugića da li je neuspostavljanje platnog prometa sa Srbijom politički motivisano ili i on smatra da platnog prometa sa Srbijom neće biti zbog različitih valuta, kako je to ranije saopštio viceguverner CBCG Nikola Fabris.

Žugić je podsjetio da su, u cilju uspostavljanja sistema koji će omogućiti jeftiniji, efikasniji i brži platni promet između pojedinaca i kompanija, guverneri centralnih banaka Srbije, BiH i Crne Gore zaključili u septembru 2007. godine Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja, jedini te vrste.

Na planu implementacije sporazuma CBCG je, kako je rekao Žugić, blagovremeno obezbijedila sve neophodne pravne, tehničke, organizacione, kadrovske i druge preduslove uključivanja crnogorskih banaka u kliring međunarodnih plaćanja.

Nakon toga su, 2007. i 2008 godine, održana dva sastanka.

– CBCG je blagovremeno dostavila svim crnogorskim bankama ugovor o učešću u kliringu međunarodnih plaćanja na razmatranje i potpisivanje. Tada su samo Erste i Komercijalna banka iskazale interesovanje za korišćenje tog sistema u međusobnim plaćanjima između tri države – saopštio je Žugić.

Prema njegovim riječima, do operacionalizacije klirinškog načina plaćanja tokom 2008. godine nije došlo, jer su banke koje su potpisale ugovor odustale od prvobitno iskazanog interesovanja.

– U međuvremenu je nastao period globalne finansijske krize, što je dodatno usporilo čitav projekat i interesovanje potencijalnih učesnika u kliringu međusobnih plaćanja – ocijenio je Žugić.

On je dodao da je u martu 2011. godine ponovo aktuelizovano pitanje kliringa i zaključeno da se pokrenu aktivnosti na animiranju klijenata za uključivanje u taj sistem.

– U cilju realizacije tog zaključka CBCG je u saradnji sa Narodnom bankom Srbije organizovala krajem juna iste godine još jedan sastanak sa predstavnicima crnogorskih banaka radi upoznavanja sa osnovnim rješenjima koja se odnose na kliring međunarodnih plaćanja u razmjeni sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom – naveo je Žugić.

Aktuelizacija pitanja, kako je zaključio, nije doprinijela promjeni stava crnogorskih banaka sa početka 2008. godine.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *