Danski investitori ulažu u uzgoj i preradu industrijske konoplje

Dodajte komentar

Grupa danskih investitora spremna je investirati u uzgoj i preradu industrijske konoplje u Hrvatskoj, no nadaju se da će Hrvatska poboljšati svoju zakonsku regulativu koja sada priječi bolje iskorištavanje te biljke u Hrvatskoj, istakli su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici danaskih ulagača. 
Za sutra su najavili sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici grupe danskih investitora Jan Lund Larsen i Peter Kjaer Knudsen na konferenciji za novinare nisu željeli otkriti kolika bi bila vrijednost investicije.

Poručili su i da će planirano ulaganje preseliti u Srbiju, ako ta zemlja brže liberalizuje uzgoj konoplje, a pregovaraju i s Rumunijom i Češkom.

Naime, danski investitori očekuju da se poboljša zakonska regulativa, koja sada, kako ističu, sprečava bolje iskorištavanje industrijske konoplje u Hrvatskoj.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tu prije svega misle na Pravilnik o uzgoju konoplje, prema kojem se ona može uzgajati isključivo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane, a za sve ostale svrhe se ne smije koristiti.

Danski ulagači zainteresovani su za saradnju s hrvatskim poljoprivrednicima primarno radi proizvodnje ulja i drugih prehrambenih proizvoda od konoplje koji se mogu koristiti kao pomoć pri liječenju.

Žele iskoristiti pun ekonomski potencijal konoplje pa bi, kako su istakli, promjena zakonske regulative omogućila i upotrebu stabljike za niz neprehrambenih proizvoda.

Danski su ulagači zainteresirani za sjetvu već ovog proljeća na najmanje 200 hektara zemlje u Hrvatskoj, uz osiguran otkup za sve domaće kooperante.

Želja im je, kako su istakli, otvoriti pogon za preradu u kojem bi se našlo posla za 20 ljudi, a ako se izmjeni zakon spremni su investirati u izgradnju naučno-istraživačkog centra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *