Primjer ogromnog uspjeha i manjka vjere: `Ratovi zvijezda` i istorijska opklada

Dodajte komentar

Nedostatak vere u svoje ostvarenje Georgea Lucasa, čuvenog reditelja naučno-fantastičnih filmova, koštalo je milione. Otišli su u džep njegovog prijatelja Stevena Spielberga.

 

Nakon što je snimio ’Ratove zvijezda’ davne 1977, Lucas je posjetio Spielberga na snimanju njegovog filma ’Bliski susreti treće vrste’. Mislio je da će ’Ratovi zvijezda’ biti potpuni neuspjeh, i došao je kod svog prijatelja kako bi ohladio glavu i ’napunio baterije’.

U intervjuu za televizijski kanal Turner Classics Movies, Spielberg je rekao: Džordž je došao potpuno rastrojen. Mislio je da sa ’Ratovima zvijezda’ nije ostvario ono što je zamislio, da je napravio dječiji film, a ne ono što je želio.“

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon nekoliko dana provedenih na snimanju ’Bliskih susreta’ Lucas je došao do zaključka da će taj film biti mnogo uspješniji od ’Ratova zvijezda’. Toliko je bio ubijđen, da je bio spreman da se kladi u to. Bio je spreman da mijenja 2,5 odsto od zarade ’Ratova zvezda’ za 2,5 odsto od ’Bliskih susreta’. Spielberg je imao više vjere u Lucasov film i prihvatio je rizik.

’Bliski susreti’ su na blagajnama zaradili 303 miliona dolara, dok su ’Ratovi zvijezda’ zaradili 1,48 milijardi, i prema nekim proračunima Spielberg je na njima zaradio oko 40 miliona dolara. Danas cjelokupna franšiza ’Ratova zvijezda’ vrijedi više od 30 milijardi dolara.

„’Bliski susreti’ su imali malo uspjeha, dok su ’Ratovi zvijezda’ postali fenomen. Naravno ja sam srećni dobitnik nekoliko procenata od tog filma, na osnovu čega i danas dobijam pare“, rekao je Spielberg.

Ovo sigurno nije jedini primjer nesigurnosti velikih stvaraoca i izuzetno uspješnih ljudi. Zvali se ’Lucas’ ili ’Spielberg’, velikani su u svojim karijerama pravili odlične, dobre poteze ili promašaje i neki čak nisu u sebe imali dovoljno vjere. Sreća, pa su ipak radili i iza sebe ostavili remek-djela.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *