Kako izgleda `hladni rat`između Facebooka i Google-a?

Dodajte komentar

Čini se da su Facebook i Google već neko vrijeme u borbi za nove tehnologije. Prema pisanju portala CNNMoney, ove kompanije troše milijarde dolara ne bi li održale korak sa novim tehnologijama i osigurale svoj opstanak na ovom promjenljivom tržištu.

„Facebook za sada odlično radi, ali su svjesni da, poput MySpace-a, lako mogu biti prevaziđeni.“ tvrdi Carl Howe, IT analitičar  Yankee Group kompanije.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Upravo zato je Facebook potrošio milijarde dolara na mrežu za razmjenu fotografija Instagram, softver za prepoznavanje lica Face.com, aplikaciju za ćaskanje WhatsApp, a prije par dana je kupio i kompaniju za virtuelnu stvarnost Oculus. Google je sa druge strane svoje milijarde uložio u automobile koji sami voze, nosive gedžete, vojne robote i najskorije u kupovinu Nest, kompanije koja proizvodi pametne kućne aparate.

U ovom trenutku u pitanju su dugoročni ulozi, budući da nijedna od ovih kupovina nije mnogo udaljila kompanije od njihove osnovne djelatnosti. „Facebook i Google za cilj imaju da zadrže i prošire svoju nadmoć na polju tehnologija, kako među sobom, tako i u odnosu na ostalu konkurenciju.“ objašnjava Laura DiDio , glavni analitičar IT konsultantske kuće ITIC.

Za sada, blagu prednost u ovoj borbi odnosi Google. Najprije zbog činjenice da posjeduje 59 milijardi dolara u kešu, što ovoj kompaniji daje dovoljno prostora da s vremena na vrijeme napravi lošu procjenu po pitanju svojih ulaganja, poput kupovine Motorole za 12,5 milijardi dolara 2011. godine. Ali i zbog toga što je osnovna usluga Google-a, katalogizacija informacija, daleko šira od povezivanja ljudi koje nudi Facebook.

Pa ipak, objema kompanijama treba odati priznanje. Portal CNNMoney  primjećuje da izvršni direktori Google-a Larry Page i Facebook-a Zuckerberg prepoznaju da nije nimalo lako ostati vječno na vrhu tehnološkog svijeta, kada su tolike kompanije, nekada predvodnice ove industrije, potpuno propale jer nisu uspjele da se prilagode novom talasu tehnologija. Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *