Sberbank: Dobit blago povećana, rezervacije sve veće

Dodajte komentar

Najveća ruska banka Sberbank objavila je danas da je u 2013. povećala dobit 4,1 posto zahvaljujući povećanom kreditiranju, ističući ipak da nije dosegnula zacrtanu vrijednost zbog povećanja rezervacija za gubitke po kreditima u uslovima slabljenja ruske ekonomije.

Izvršni direktor banke German Gref izjavio je ove sedmice da Rusiji prijeti recesija jer ulagači povlače novac iz zemlje. Ako taj trend ojača, rast će vjerovatno ispariti, upozorio je.
Prošlu je godinu Sberbank zaključio s neto dobiti od 362 milijarde rubalja (10,2 milijarde dolara), u poređenju s 347,9 milijardi rubalja koliko je iznosila 2012.

Prošlog avgusta banka je snizila procjenu neto dobiti za cijelu godinu na 370 milijardi rubalja, što je bila donja granica prethodne prognoze, definisane u rasponu od 370 do 390 milijardi rubalja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Neto krediti i avansi klijentima povećani su 23,2 posto, na 12.934 milijarde rubalja. Ujedno su višestruko povećane neto rezervacije za loše zajmove, na 133,5 milijardi rubalja, od kojih se većina odnosila na potrošačke i pojedinačne kredite. U 2012. iznosile su 21,5 milijardi rubalja.

Banke povećavaju rezervacije za gubitke u uslovima slabljenja privrede budući da će kompanije i individualni dužnici vjerovatno teže otplaćivati kredite.

Udio nenaplativih kredita u Sberbanku smanjen je ipak prošle godine na 2,9 posto, s 3,2 posto koliko je iznosio 2012. (Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *