SAD smatraju da bitkoin nije moneta

Dodajte komentar

Američka fiskalna administracija je saopštila da bitkoin ne smatra monetom, već sredstvom plaćanja koje može biti oporezovano.

“Virtuelne monete mogu se koristiti za kupovinu robe i usluga ili biti upotrijebljene kao investicije (…) ali one nemaju zakonsku vrijednost”, navela je američka poreska agencija IRS.

Najpoznatija digitalna valuta će tako biti tretirana kao “sredstvo”, a zarada dobijena korišćenjem bitkoina biće oporezovana, navodi se u dokumentu IRS o fiskalnom statusu bitkoina u SAD.

Američka agencija navela je i da će i plate u bitkoinima po uplaćivanju iznosa biti oporezovane, kao i druge uplate.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Početkom marta i vlada Japana odredila je da bitkoin nije valuta, već “roba”, ali da neke transakcije tim sredstvom treba da se oporezuju.

Bitkoin je stvoren 2009, a funkcioniše kroz lanac kompjuterskih kodova. Postao je popularan među zaluđenicima za tehnologiju, internet libertarijancima i investitorima avanturistima, pošto omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmjenu novca bez banaka, kreditnih kartica i trećih strana.

Globalno tržište bitkoina procjenjuje se na oko sedam milijardi dolara.

Zemlje i njihove poreske vlasti bore se s problemom kako da regulišu to tržište i neki vide upotrebu bitkoina kao mogućnost za izbjegavanje poreza ili pranje novca.

Rusija je proglasila transakcije bitkoinima nelegalnim, a Kina je zabranila svojim bankama da prihvataju trgovanje u toj virtuelnoj valuti a ima poziva da to isto uradi SAD.

Singapur je uveo porez na trgovinu bitkoinima, a bitkoine registruje kao robu, a ne valutu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *