Naučite djecu kako da uštede novac

Dodajte komentar

Novac u rukama, bilo vašim, bilo dječijim prilika je za donošenje odluka. Učenje i motivisanje djece da donose prave odluke kada je riječ o novcu, oblikovaće ih u ljude koji znaju kako da uštede više bez obzira koliko zarađuju i kako da novac koji imaju “pametno troše”.

Najlakši način da naučite svoje dijete kako da štedi je taj što ćete mu pokazati svojim primjerom. Evo nekoliko jednostavnih načina, da vaše dijete počne da vrednuje novac kao i vi.

1. Otvorite dječiji štedni račun
Idite sa djetetom u banku i otvorite mu štedni račun. Objasnite mu zašto je bitno da izvadi novac iz “kasice prasice” i stavi ga u banku. Treba da razumije kako će ta suma rasti za iznos koji uplaćujete, ali i za kamate koju banka plaća na štednju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

2. Nagradite štednju
Na svaki euro koji vaše dijete stavi u kasicu prasicu, vi dodajte novac. Kad su mali, sigurno ćete svaki put kada dijete uštedi moći da duplirate tu sumu, ali kako budu starija, smanjite taj iznos na 50 ii 25% sume koju vaša djeca izdvajaju za štednju.

3. Podstaknite dijete da štedi za cilj
Ako dijete želi neku skupu igračku to možete iskoristiti kao sjajan način da djetetu objasnite kako funkciniše štednja. Recite mu da nemate dovoljno novca da kupite igračku sada, ali da možete zajedno tu igračku kupiti za nekoliko mjeseci ako štedite. Napravite štedni plan i pomozite djetetu da ga ostvari. Ohrabrite ga da novac koji dobije od rođaka, na primer, stavi u kasicu i objasnite mu da će tako brže doći do zacrtanog cilja.

4. Napravite listu želja
Zajedno sa djetetom napravite listu želja. Pravite štedni plan za ispunjenje tih ciljeva i krenite da ih realizujete. Tako ćete pomoći djetetu da bolje shvati protok vremena i činjenicu da nam sve uvijek nije dostupno. Naučiće da vremenom ostvaruje svoje ciljeve. Svaki put kada ostvari neku želju, nagradite ga nekom nenovčanom nagradom: naljepnicom, igračkom, izletom. Stvorite kod djeteta naviku da se dobro osjeća kada štednjom postigne ono što želi.

5. Štedite zajedno sa svojim djetetom
Imajte i vi svoju kasicu prasicu, svoj štedni račun i svoje ciljeve. Štedite pred djecom i sa njima. Tako će štednju prihvatiti kao nešto najnormalnije.

6. Naučite djecu da pametno troše
Štednja radi štednje nije ni funkcionalna ni privlačna. Ako kažete djetetu da štedi da bi imao novac, to za njega ništa neće značiti. Kada dijete učite štednji, paralelno treba da ga učite tome kako da taj novac troši. Naravno i trošenju novca treba prići mudro. Objasnite mu da ne mora da kupi samo ono što u tom trenutku smatra da je lijepo, već da potroši novac i na nešto što je korisno. Da investira u sebe.

7. Dopustite im da pogriješe
Kada dobiju novac i žele da ga potroše, pustite ih da pogriješe. Na greškama će najbolje naučiti da li su ispravno postupili sa novcem koji su imali. Nećete morati da ih “gnjavite” pričama kako potrošiti sav novac nije dobro, jer oni pošto ne moraju da zarađaju i imaju vas, to ionako neće razumjeti. Dozvolite im da potroše novac na neku glupost i da shvate da su mogli pametnije da ga upotrebije. Ipak, budite spremni da im budete vodič za upravljanje novcem kad god im je pomoć potebna.

8. Dozvolite djeci da zarade novac
Za vrijeme ljetnjeg raspusta, kada nemaju puno obaveza u školi možete dijete naučiti kako da zaradi novac. To ne znači da odmah trebate da zaposlite dijete kod nekog prijatelja i svalite na njega težak osmočasovni rad. Možete svojoj djevojčici na primer, pokazati kako da napravi nakit i kako taj nakit može da proda.

9. Uključite dijete u planiranje kućnog budžeta
Ako pravite rođendansku zabavu, uključite dijete u pravljenju finansijskog plana. Podučite ga kako planirate troškove za prijatelje i rođake koje ćete pozvati na zabavu i ohrabirite dijete da zajedno sa vama izračuna koliko će biti potrebno novca da se plati dio zabave za prijatelje koje ono planira da pozove.

10. Naučite djecu prihodima i rashodima
Reći ćete: moje dijete nema prihod. Ali varate se. Sav novac koji dajete vi, vaši rođaci ili prijatelji je neki prihod koji vaše dijete ostvaruje. To što ne zarađuje novac, nije razlog da ga ne naučite da novac “ne raste na drvetu”, već da je on cijena vašeg rada. Uključite dijete u priču o porodičnim finansijama, kako bi shvatilo razliku između obaveznih troškova, kao što su računi za komunalije, i troškova koji mogu da se odlože, kao što je na primjer, kupovina novog bicikla. Što prije djeca budu naučila razliku između prihoda i rashoda, to će prije početi da cijene vrijednost novca koji dobiju i pametnije će njime raspolagati.

11. Naučite djecu šta znači biti u dugu
S obzirom da ne zarađuju novac i da im novac dajete bez zahtjeva da bude vraćen, djeca teško shvataju koncept duga. Oni ne razumiju zašto je vama skupo da koristite kreditnu karticu i zašto ne možete da dignete kredit da biste im kupili ono što žele. Ne razumiju ni zašto računi moraju da se plate na vrijeme. Kako biste to promenili, počnite da učite djecu tome da troše novac koji imaju. Objasnite im negativne strane zaduživanja i upadanja u dugove uslijed pretjeranog trošenja.

12. Naučite djecu radosti dijeljenja
Štednja i orjentisanost ciljevima je najzahvalnije znanje koje možete prenijeti svom djetetu. Tako možete biti sigurni da će biti spremno da sebi obezbijedi dobru budućnost, čak i kada vi ne budete mogli da brinete o njemu. Međutim, to što učite dijete da štedi, ne treba da znači da štednja treba da bude jedino čemu će se ono posvetiti u životu. Novac nam daje priliku da priuštimo i sebi, ali i drugima mnogo uživanja. I što je još važnije daje nam priliku da budemo velikodušni. Da ono dobro što imamo, dijelimo sa nekim ko je u nevolji. Kada učite dijete štednji, naučite ga i da bude velikodušno. Objasnite mu da može sada da potroši novac i da uživa sa prijateljima, i da može da uštedi. Pokažite mu i da pomoć onima koji su u nevolji nije “grijeh”, već privilegija koje nikad ne treba da se liši.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *