Centralna banka Francuske otpušta petinu radnika do 2020. godine

Dodajte komentar

Centralna francuska banka u prošloj godini ostvarila je 2,4 milijarde evra neto profita, što je 22,4 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Kraj ekonomske krize sinonim je za kraj vanrednih mjera koje centralna banka preduzima kako bi spasila međubankarsko tržište. Posljedično, Banka Francuske u prošloj godini bilježi pad profita koji bi se mogao nastaviti i u tekućoj godini, piše francuski list Ekspres.

Tako je 2012. godina, koju je obilježila jaka kriza, dovela do nekonvencionalnih mjera francuske centrobanke koje su se odrazile na buduće rezultate, objašnjava guverner, Kristian Nuajer.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U okviru plana modernizacije, koji je pokrenut u 2013, Banka Francuske uspjela je da smanji troškove u toj godini za 3,3 odsto u odnosu na prethodnu, uz smanjenje broja zaposlenih od 1,6 odsto. Isti plan predviđa smanjenje broja zaposlenih od 20 odsto do 2020. godine.

Prema riječima guvernera, nastavak normalizacije bankarskih operacija u okviru monetarne politike evrozone dovešće do daljeg pada profita Banke i u 2014. godini.

U cilju jačanja finansijske strukture, Banka Francuske je dotacijom od 1,25 milijardi evra povećala fond za opšte bankarske rizike, čija vrijednost sada dostiže 6,91 milijardu evra.

Korporacijski porez u 2013. ovu bankarsku instituciju koštao je 2,4 milijarde evra, prema 3,1 milijardu u 2012. godini. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *