Predsjednik Evropskog parlamenta: “Strah i rizik od rata u Evropi“

Dodajte komentar

Zbog krize u Ukrajini ponovo se javio strah i rizik od rata u Evropi, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

“Budući da se ove godine navršava 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, ko je mogao zamisliti da postoji realna mogućnost rata u zemlji koja se graniči sa EU”, izjavio je Šulc na početku samita lidera 28 članica EU u Briselu.

Kada su ga na konferenciji za novinare pitali da prokomentariše tu izjavu, Šulc je rekao da su lideri EU osjetili teret istorije na svojim plećima i da su imali osjećaj “da se nešto promijenilo”.

“Neki ljudi su mislili da rat i rizik od rata više nisu predmet razgovora… ali ako pogledamo događaje, govorimo o riziku od oružanog sukoba”, kazao je on, preneo je AFP.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Istovremeno, situacija nije kao što je bila 1914. kada je Evropa “nesvjesno” ušla u rat zato što države sada “stalno razgovaraju jedna sa drugom”, rekao je Šulc.

EU mora poslati poruku da bi pokazala da će Rusija platiti cijenu za svoje postupke i lideri moraju objasniti svojim građanima koliko to može njih da košta, objasnio je predsjednik EP.

Lideri EU razmatraju uvođenje daljih sankcija Moskvi nakon što je američki predsjednik Barak Obama uveo nove mjere protiv istaknutih ruskih političara i biznismena.

Rusija je uzvratila istom mjerom već nekoliko minuta kasnije, uvodeći sankcije nekolicini bliskih Obaminih pomoćnika i istaknutih američkih senatora, među kojima je i senator Džon Mekejn koji je poznat po oštrom stavu prema Moskvi.

Predsjednik privremene vlade u Kijevu Arsenij Jacenjuk poručio je iz Brisela da će Ukrajina odgovoriti vojnom akcijom, ako Rusija pokuša da pripoji istočni dio te zemlje.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je, s druge strane, obećao američkom ministru odbrane Čaku Hejgelu da Moskva neće napasti istočnu Ukrajinu. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *