Nevjerovatne priče loto dobitnika

Dodajte komentar

Hoće li srećnik koji pogodi sedmicu i osvoji najveći dobitak u pametno rasporediti i uložiti novac, pitanje je. Mnogi primjeri govore suprotno i dokazuju da su ljudi skloni polakomiti se kad im u ruke dospiju milioni kojima se nisu nadali. A da je sve igra na sreću, dokazuju i primjeri onih koji su uplatili listić slučajno, ili zbog ženinog zanovijetanja, ili zbog sna. Na svijetu zbilja svega ima.

Milioneri koji su odlučili da dobitak podijele sa šefom
U martu 2009. godine zaposleni male firme za popravku motora u Accringtonu u Engleskoj odlučili su si osigurati budućnost, ali ne ulaganjem u dionice ili nekretnine, već tako što su iznos od pet miliona dolara, osvojen na lotu, podijelili sa šefom i pomogli mu u najgorem razdoblju finansijske krize. Njihov je potez iznenadio javnost, ali zaposleni su nakon toga na posao došli s velikim osmijehom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Loto Lothar
Jedan od najpoznatijih i medijski najeksponiranijih primjera propalog loto milionera je Njemac Lothar Kuzydlowski koji je 1994. godine osvojio tadašnjih četiri miliona maraka. Lothar se u tom trenutku odlučio prepustiti uživanciji, ostavio je ženu, kupio Lamborđini i otišao na Majorku. Tamo je uspio da potroši  novac na žene, skupe automobile, trke konja, alkohol i žurke. Umro je sam nakon četiri godine od posljedica prekomjernog uživanja alkohola, a njegova žena nije uspjela dobiti ni novčića.

Milioner na Guglu
Donna Campbell je 2007. godine primijetila da joj se muž čudno ponaša. Insistirao je da televizija bude ugašena i isključio je telefonske linije. Sumnjičava je žena odlučila proguglati suprugovo ime i otkrila da od nje skriva 600.000 dolara, koliki je bio njegov udio u ukupnom dobitku od deset miliouna na floridskoj lutriji. Arnim se prestao pojavljivati na poslu, a kad ga je žena odlučila tužiti, on je naprosto nestao. Sud u Majamiju je godine odbacio suprugin zahtjev za polovinu novca sugerišući joj da spor riješi negdje drugo, na primjer na sudu za razvode.

Milioner zbog ženinog zvocanja
Dok neke žena pojma nemaju šta im muževi u slobodno vrijeme rade i kolike svote skrivaju na računu, druge su vrlo aktivne u bračnom životu. Jedan je Novozelanđanin u decembru 2008. godine podigao 4,2 milijuna dolara uplativši listić za loto dva minuta prije zatvaranja, i to samo zato što ga je žena nedelju dana maltretirala i tjerala da to napravi. No, priči nije kraj. Muškarac je potpuno zaboravio na loto do sljedeće nedjelje, kad ga je žena poslala da kupi kobasice za ručak. U prodavnici je shvatio da nema dovoljno novaca, pa se sjetio provjeriti listić koji je nosio u džepu. Premda se kući vratio bez ručka, žena se navodno srušila od sreće.

Muka sa dva ista listića
Derek Ladner možda ima problema s memorijom, ali sa srećom sigurno nema. Naime, 2007. godine je sa ženom uplatio dobitnu kombinaciju i, od ukupnog gotovo četiri miliona dolara, osvojili su zbog više dobitnika oko 800.000 dolara. Gotovo nedelju dana kasnije zaboravni se Derek sjetio da je listić s istim brojevima uplatio i sam koji dan ranije. Tako je sretni par, umjesto petine dobitka, u džep spremio preko milion dolara.

Vidovnjakinja s dva ista listića
Koliko je Derek zaboravan, toliko 86-godišnja Mary Wollens iz Toronta nije. Ona je, naime, uplatila kombinaciju brojeva koju je potom par dana kasnije sanjala. Shvativši to kao znak, a ne recimo kao prisjećanje učinjenog na javi, Meri je ponovo kupila listić i uplatila opet iste brojeve. Neki bi rekli da je luda, ali Meri je postala bogatija za 16 miliona dolara. Ukupni je dobitak bio 24 miliona, od čega je ona dobila dvije trećine, budući da je uplatila dva ista listića.

Kad klinac osvoji veliku lovu
Majkl Kerol je sa 19 godina u rodnom Swafkamu u Engleskoj radio kao smetlar. Upravo mu se tada, 2002. godine, osmjehnula sreća i Majkl je osvojio nešto malo manje od deset miliona funti. Tinejdžer je odmah kupio četiri kuće, ljetnikovac u Španiji, dva BMW-a, Mercedes i uložio, što bi drugo, u fudbalski klub. Osim što ima kolekciju zlatnih lanaca na kojoj bi mu i svaki pravi reper zavidio, stotine je hiljada potrošio na drogu. Odonda je nekoliko puta bio u zatvoru, pa je, premda pokušava održati svoj stil života na visokoj nozi, Majkl danas na rubu bankrota, zahvaljujući drogi, žurkama, skupim autima i nakitu.

Kako u džep, tako iz džepa
Za Janitu Li će svako reći da je dobra žena. Osim možda prema sebi. Ona je, naime, 1993. godine na državnoj lutriji u Misuriju osvojila 18 miliona dolara. No umjesto da barem dio uloži u svoj život, sav je novac razdijelila obrazovnim ustanovama, političkim kampanjama i takozvanim društvenokorisnim udruženjima. Lakovjernu su Janitu tako dobro obradili da je osam godina kasnije objavila bankrot i danas živi u prikolici, a na računu joj je od velikog dobitka ostalo veliko ništa.

Nije sve tako crno
Da novac ne kvari baš sve ljude, dokazuje izuzetak zvani Brad Djuk. 34-godišnji menadžer iz Ajdaha osvojio je nevjerojatnih 85 miliona dolara 1995. godine. No nije poludio slaveći niti je dijelio novac izgubljenim i nađenim prijateljima, nije kupio vilu i sportski automobil, a nije ni postao zavisan o alkoholu i drogama. Prvo je odveo svojih 17 prijatelja na duži odmor na Tahiti, što ga je koštalo 63.000 dolara, otplatio je stambeni kredit od 125.000 dolara i studentski kredit od 18.000. Kupio je polovni auto, radi svoj posao, a o ostatku novca su se pobrinuli finansijski stručnjaci i Bred danas na računu ima dvostruko više od onoga što je uložio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *