Google ulazi u nebankarsko kreditiranje

Dodajte komentar

Google Capital je s još dva investitora, Foundation Capitalom i KPCB-om posudio 200 miliona dolara kompaniji Lending Club, piše TechCrunch.

Tim je potezom Google ušao u tzv. peer-to-peer kreditiranje, sistem pozajmica u kojem nema bankara. Sam je Lending Club, koji spaja zajmodavce s kreditorima koji ne žele poslovati s bankama, s novim kapitalom odlučio ući u poslovne kredite za investiranje, a ukupno je do sada plasirao 3,8 milijardi dolara potrošačkih zajmova, te raste po stopi od 750 miliona dolara po kvartalu.

Sama kompanija je godišnje više nego udvostručavala obim plasmana od osnivanja 2007. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]
Lending Club davat će pozajmice od petnaest do sto hiljada dolara u inicijalnoj fazi, nakon čega planira pojedinačne zajmove povećati do 300 hiljada dolara. Zajmovi se plasiraju uz fiksnu kamatnu stopu od najmanje 5,9 posto, s rokovima povrata od jedne do pet godina, bez skrivenih naknada i bez kazni za ranije vraćanje zajma.
No, nije sve idealno, pa se, piše TechCrunch, kamatna stopa na ovoj kreditnoj platformi kreće oko niova od 12,5 posto.
Glavni izvršni direktor Lending Cluba Renaud Laplanche izjavio je da se njihov program potrošačkih kredita lako može proširiti na druge tipove zajmova, uključujući automobile, biznis, kredite za kuće i ostale.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *