SB: U registru CBCG-a nema podataka ni kome su otpisivani krediti

Dodajte komentar

Svjetska banka SB ocijenila je da kreditni registar Centralne banke CBCG ima nedostatke jer postoji sumnja da banke ne dostavljaju izvještaje o svim kreditima, da se izvještaji sporo ažuriraju i ne identifikuju banku koja je odobrila kredit.

Kao nedostatak kreditnog registra, kako pišu Vijesti, je označeno i to što izvještaji ne pružaju bitne dodatne informacije kao što su otpisi kredita, krediti u portfolijima faktoring kompanija (firme koje se bave naplatom loših potraživanja) i stranih banaka, podaci o blokiranim računima klijenata…

Na to je Svjetska banka upozorila u dokumentu „Zaostala dugovanja u privatnom i javnom sektoru u Crnoj Gori“.

Kreditni registar sadrži podatke o zaduženjima građana i firmi koje imaju prema bankama i mikrofinansijskim institucijama (MFI) koje su obavezne da dostavljaju CBCG. Formiran je 2005. godine, ali je CBCG tek 2008. godine omogućila bankama da koriste njegov sadržaj u procedurama za odobravanje kredita.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U dokumentu SB-a je naznačeno da stalni rast zaostalih dugova privatnog sektora predstavlja najveći rizik za rast crnogorske ekonomije u srednjeročnom periodu, a mogao bi da ugrozi i finansijsku stabilnost.

Preporuka za rješenje tog problema je, između ostalog, unapređenje kvaliteta javnih registara koji ne pružaju precizne i blagovremene informacije bitne za donošenje investicionih odluka i nagomilanih obaveza.

Između ostalog prema ocjeni SB-a, u Kreditnom registru nema podataka o dugovima faktoring kompanija, što dodatno umanjuje kvalitet informacija koje registar sadrži.

„Postavlja se pitanje da li je tome razlog što faktoring kompanije nemaju poslovni interes da dostavljaju podatke Kreditnom registru CBCG ili što te kompanije koje su od izuzetnog značaja za finansijsku i ekonomsku stabilnost ne podliježu nadzoru nijedne supervizorske institucije na finansijskom tržištu“, istakli su u SB-u.

Takođe, je ocijenjeno i da podatke o blokiranim računima treba ubaciti u registar kako bi se povećalo kvalitet informacija koje sadrži.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *