Novčić kao dio nacionalnog ponosa Britanaca

Dodajte komentar

Dok se Amerikanci žale da im kovanje novca povećava rupe u budžetu, Britanci se ponose novom funtom, “novčićem koji je najteže falsifikovati na svijetu”.

Britanska Kraljevska kovnica novca predstavila je novi novčić od jedne funte sa likom kraljice Elizabete II, koji umesto uobičajenog kružnog dizajna ima 12 stranica.

“Ovo je veliki iskorak u budućnost, koristimo vrhunsku, najmoderniju britansku tehnologiju, a istovremeno oblikom odajemo počast legendarnom novičiću od četvrt šilinga”, rečeno je na predstavljanju.

Kako se navodi, tri odsto postojećih novčića od jedne funte je falsifikovano, što iznosti vrtoglavih 45 miliona funti lažnog novca u opticaju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Nakon 30 godina vjernog služenja, vrijeme je da stari novčić ode u penziju i prepusti svoje mjesto najsigurnijoj kovanici na planeti. Od vitalnog značaja je da budemo nekoliko koraka isperd kriminalaca kako bismo održali integritet naše valute”, poručeno je u Londonu.

Izvršni direktor Kovnice Adam Lorens rekao je da je cilj prilikom izrade nove funte bilo “povećanje povjerenja britanske javnosti u snagu britanske valute”.

Novčić će na jednoj strani imati lik kraljice, dok će za drugu stranu biti organizovan konkurs. Ulazak ovog novčića u opticaj se očekuje 2017. godine. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *