Četiri uslova za preuzimanje KAP-a

Dodajte komentar

Nakon što je stečajni upravnik Veselin Perišić prihvatio 28 miliona eura vrijednu ponudu nikšićkog Uniproma za kupovinu imovine KAP-a, inače jedinu dostavljenu na ponovljeni tender raspisan 18. januara, do formalnog preuzimanja fabrike potrebno je zadovoljiti četiri uslova. Prije svega. neophodno je da se sa EPCG usaglasi cijena struje- Uniprom je ponudio cijenu od 38 eura po megavatu sa troškovima prenosa, koja bi važila pet godina.

Uz rješavanje imovinskih sporova, Uniprom je zahtjevao proglašenje teritorije KAP-a industrijskom zonom, oslobođenom plaćanja komunalnih naknada i taksi, kako bi lakše „animirao“ poslovne partnere da investiraju u fabriku. Vlada je početkom februara usvojila zaključke kojim je od resornih ministarstava zatraženo da pokrenu procedure za ispunjavanje uslova. Takođe, potrebno je da Vlada socijalnim programom riješi pitanje viška zaposlenih.

Uniprom je ponudio da cijenu od 28 miliona eura isplati iz dva dijela. Prvih 15 miliona eura uplatio bi odmah po zaključenju ugovora, a naknadno 13 miliona u dogovoru sa povjeriocima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najavljena su investiciona ulaganja od 76 miliona eura do 2018. godine, od čega tokom ove godine 20 miliona u remont ćelija Elektrolize i šest miliona u Fabriku glinice.

Ukoliko Pejoviću bude ispunjen uslov u vezi cijene struje zaposlio bi najmanje 300 od sadašnjih 720 zaposlenih, a u suprotnom bi ugasio Elektrolizu i Fabriku anoda i uvozio metal za preradu.

Tada bi angažovao maksimalno 200 radnika. U sindikatu KAP-a su zadovoljni elementima ponude Uniproma, izuzev dijela o broju zaposlenih.

Do zaključenja ugovora sa novim vlasnikom potrebno je još riješiti situaciju sa aktuelnom kolizijom zakona, jer je imovina KAP-a prodata  u skladu sa Zakonom o stečaju, dok Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko- metalurškom kompleksu, koji je usvojen u parlamentu glasovima SDP-a i opozicije, suspenduje pojedine odredbe Zakona o stečaju i zadire u nadležnosti stečajnog sudije. O ustavnosti Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko- metalurškom kompleksu izjasniće se Ustavni sud. Nezadovoljan što Perišić nije dostavio odluku o prodaji imovine KAP-a parlamentu, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić ocijenio je da bi državno tužilaštvo trebalo da ispita namjere stečajnog upravnika o prodaji KAP-a jer postoji opasnost od nanošenja štete državi.

“Ništa Skupštini nije stiglo. Ne znam namjere stečajnog sudije, ali su namjere stečajnog upravnika za državnog tužioca. Za moje skromno poznavanje prava to je za državnog tužioca jer postoji opasnost da se napravi šteta državi. Radi se o desetinama miliona eura”, kazao je Krivokapić.

Takođe, stečajni sudija Dragan Rakočević treba da se izjasni o prigovoru bivšeg vlasnika KAP-a ruskog CEAK-a, koji se krajem februara žalio Privrednom sudu. U CEAK-u tvrde da je zakonom bila predviđena prodaja imovine KAP-a isključivo u cjelosti, a u prvom krugu dio imovine (basen crvenog mulja) prodat je ukrajinskom biznismenu Romanu Denkoviču. U prigovoru su naveli i da uslovi koje je postavio Uniprom o cijeni struje, izdavanju dozvola i ukidanju naknada nijesu u nadležnosti KAP-a. Nakon izjašnjenja stečajnog sudije odluka stečajnog upravnika postaje konačna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *