Banka Slovenije otkrila: Negativan kapital NLB 318 miliona eura

Dodajte komentar

Nakon tri mjeseca igre žmurke, Banka Slovenije pod vodstvom Boštjana Jazbeca objavila je odredbe odluka o intervencijama u slučajevima Nove ljubljanske banke, Nove kreditne banke Maribor, Abanke Vipe, Factor banke i Probanke, piše ljubljanski Dnevnik.

Na osnovu odluka Banke Slovenije je oko 120 hiljada dioničara i vlasnika podređenih (subordinated) obveznica izgubilo svu imovinu, a banke su bile nacionalizovane sredinom decembra prošle godine.

Sve se odluke temelje na izvještajima stranih revizora Oliver Wymana, Ernst&Younga i Roland Bergera, prema kojima su izračunali manjkove kapitala banaka. Iako same izvještaje revizora ne planiraju objaviti, sadržaj odluka su odlučili objaviti u interesu javnosti, iako su s time čekali zbog nestabilnosti banaka i nakon dokapitalizacije.

Loše napisani izvještaji
Iz izvještaja je tako vidljivo da je NLB s krajem septembra prošle godine, u slučaju da radi, imala 318 miliona eura negativnog kapitala, a da je puštena u stečaj, negativni kapital iznosio bi između 736 miliona i 1,56 milijardi eura.
[widgets_on_pages id=”Baner”]
Abanka bi, pod pretpostavkom da radi, imala 265 miliona eura negativnog kapitala, a NKBM 67 miliona eura negativnog kapitala. U slučaju stečaja, NKBM bi za plaćanje svih obveza nedostajalo 232 miliona eura, a Abanci čak 318 miliona eura.
Riječ je o znatnim odstupanjima od stanja koje su banke prikazivale u devetomjesečnim izvještajima ujesen prošle godine, kao što su odstupala i od zahtjeva Banke Slovenije, koja je još sredinom prošle godine ocjenjivala da bi Abanci trebalo 90 miliona eura da pokrije svoje kapitalne manjkove, dok je minus u stvarnosti iznosio 348 miliona eura, odnosno četiri puta više.

Novac izgubio i Merril Lynch

Dio negativnog kapitala su osim države pokrili vlasnici podređenih i hibridnih obveznica, koji danas razvlaštenje pokušavaju pobiti na ustavnom sudu Slovenije. Među većim vlasnicima podređenih obveznica bila su slovenačka penzijska društva, osiguravajuće kuće, strani investitori i posebni ulagači.
Među velikim vlasnicima podređenog duga slovenačkih banaka bio je i Merrill Lynch, koji je Novoj ljubljanskoj banci 2007. godine odobrio hibridni kredit od 84,5 miliona eura.
Državnu dokapitalizaciju svih pet banaka Banka Slovenije opravdava velikim negativnim finansijskim učincima za ekonomiju i financijski sektor. Da je NLB otišla u stečaj, dvjema bi štedionicama kapitalna adekvatnost pala ispod osam posto, a jednoj sistemski važnoj banci pala bi ispod četiri posto.  (Bankamagazine)
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *