Cijena zlata rekordno porasla

Dodajte komentar

Cijena zlata je krajem ove sedmice dostigla rekordnu vrijednost za šest mjeseci, i unca ovog plemenitog metala vrijedila je 1388,99 dolara.

Rast cijene zlata analitičari objašnjavaju dolaskom investitora na tržište zlata zbog zabrinutosti situacijom u Ukrajini kao i zbog usporavanja kineskog privrednog rasta.

“Pažnja tržišta je usmerana na Kinu zbog sve veće zabrinutosti u pogledu zdravlja druge najveće ekonomije svijeta”, ocjenjuju analitičari Foreksa.

Investitori se okreću ulaganju u zlato zbog slabog privrednog rasta Kine koja se smatra motorom svjetskog ekonomskog rasta, posebno zbog osrednjeg rasta kineske industrijske proizvodnje u januaru, najslabijeg u posljednjih pet godina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cijena žutog plemenutog metala je porasla i zbog straha investitora od moguće eskalacije tenzija u Ukrajini, posebno na Krimu, gdje se danas održava referendum o pripajanju tog polustrva Rusiji.

Rast tražnje zlata je podstaknut i padom vrijednosti dolara u odnosu na euro na najniži nivo od kraja oktobra 2011. (Portalanalitaika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *