Krizni porez ostaje na snazi

Dodajte komentar

Iako je državni budžet od početka ove godine prihodovao više novca u odnosu na planirani iznos, uz očekivanja se taj trend nastavi, Ministarstvo finansija ne razmišlja o odmrzavanju penzija i ukidanju kriznog poreza na plate.

Iz Ministarstva finansija je, kako pišu Vijesti, saopšteno da se intenzivno se radi na pronalaženju formule za usklađivanje penzija i novog rješenja za oporezovanje plata.

Krizni porez i zamrzavanje penzija uvedeno je 1. januara prošle godine kao dio mjera fisklane konsolidacije.

Penzionerima je tokom prošle godine izbjegnuto usklađivanje primanja sa inflacijom i povećanje za 3,3 odsto. To je budžetu donijelo oko 12 miliona eura. Najstarija populacija u ovoj godini ostaće uskraćena za oko 4,8 miliona, jer je izbjegnuto da se penzije povećaju za 1,25 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Uvođenjem kriznog poreza sve zarade do bruto iznosa od 720 eura, odnosno neto oko 480, oporezuju se po stopi od devet odsto, a iznad toga sa 15 odsto. Po tom osnovuprošle godine, državni budžet je dobio oko 14 miliona eura.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, za januar i februar ove godine država je prihodovala ukupno 151,7 miliona eura, što je za 6,7 odsto (9,5 miliona) više u odnosu na plan i 21,2 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

„Uz aktivnosti usmjerene na bolju naplatu javnih prihoda sa punom pažnjom pratimo i analiziramo realizaciju svih mjera koje smo uveli u cilju intenzivnije fiskalne konsolidacije, odnosno dostizanja višeg stepena finansijske stabilnosti“, istakli su iz Ministarstva finansija.

Kako su naglasili poseban predmet analize su strukturne reforme penzionog sistema, čiji je cilj obezbjeđenje adekvatnog balansa prihoda i rashoda penzijskog fonda.

„U tom pravcu, Vlada intenzivno radi na iznalaženju formule za usklađivanje penzija,koja će svakako ići u korist obezbjeđenja standarda korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i održivosti penzijskog sistema“, kazalai su u Ministarstvu finansija.

Što se tiče kriznog poreza, kako navode iz resora Radoja Žugića, radna grupa koja je bila zadužena za pripremu analize efekata dva modela oporezivanja (progresivnog i proporcionalnog) nastaviće rad kako bi pronašla prihvatljivo rješenje za tu vrstu poreza. Od ove godine su ukinute samo takse na brojila za struju, telefonske kartice i kablovsku televiziju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *