Nakon Telenor-a i Telekom Srbija planira ulazak u bankarski sektor

Dodajte komentar

Telekom Srbije planira kupiti Dunav banku. O tome je u utorak raspravljao Izvršni odbor kompanije, piše srpski list Danas.

“Izvršni odbor  donio je zaključak o saradnji Telekoma Srbije i grupe Dunav“, navodi u saopštenju Telekom. Na sjednici je analizirano stanje i poslovanje grupe Dunav kako bi se razmotrili mogućnosti za dalji razvoj poslovne saradnje, navodi se u saopštenju, uz napomenu da “ništa još nije obvezujuće”.  

“Nikakva odluka nije donesena, sastavljen je okvirni sporazum, ali detalji nisu precizirani, ili bar nisu dovoljno poznati širem krugu. Nužno je da se usuglase interesi više učesnika, osim Telekoma tu je i Dunav osiguranje, kao većinski vlasnik banke“, piše Danas pozivajući se na neslužbeni izvor u Dunav banci.

Izvor beogradskog lista dodaje da zbog toga još nije poznato u kom će pravcu ići pregovori – hoće li Dunav banka promijeniti vlasničku strukturu kroz dokapitalizaciju, novim izdanjem dionica ili prodajom postojećih dionica. U slučaju prodaje postojećih dionica upitno je ko bi od sadašnjih vlasnika mogao prodati dionice Telekomu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dunav osiguranja, koje je u državnom vlasništvu, je većinski vlasnik s 58,68 posto dionica, Dunav RE ima dodatnih 13,79 posto dionica, Srbijagas 4,99 posto, a sama Dunav banka 3,79 posto dionica. Petnaestak posto dionica drže četiri firme na čije uloge stavljeno založno pravo. Riječ je o firmama Koteks i Lavera, čiji je vlasnik Goran Perčević, te firme Prologistik i Nordvik.

Još uvijek nije jasno ni što bi zapravo Telekom preuzeo. Špekuliše se da je riječ o licenci, a ne o imovini i poslovnim prostorima. Naime, prošle godine je Telenor, glavni suparnik Telekoma Srbije na domaćem tržištu, kupio licencu KBC banke kako bi mogao razvijati mobilno bankarstvo, a depozite i klijente te banke preuzeo Societe Generale.

Ako preuzimanje Dunav banke uspije, Telekom bi vjerovatno zadržao vodeću poziciju na tržištu mobilne telefonije, piše srpski list te dodaje kako bi lanjska dobit Telekoma od 15,3 milijarde dinara, 36 posto više nego prethodne godine, trebala jamčiti da ima dovoljno sredstava da to realizuje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *